Vårsalong med ny utsikt

Hedvig Bergman installerar vid sin skulptur ”Berta Wilhelmsons villa – Mitt liv i miniatyr”.
Hedvig Bergman installerar vid sin skulptur ”Berta Wilhelmsons villa – Mitt liv i miniatyr”. Foto: Staffan Löwstedt

Liljevalchs vårsalong har flyttat till city. I två plan högst upp ovanpå Gallerian vid Brunkebergstorg visas verk av 114 konstnärer i en jurybedömd mix av högt och lågt.

Under strecket
Publicerad

Cecilia Pfaffs handstickade kvinnoskulptur "Mikalea".

Foto: Staffan Löwstedt

Nick Alm, ”Caféscen”.

Foto: Staffan Löwstedt

Björn Larsson & George Sjöstedts två målningar ”Sara och Torgny” och ”Lövånger 2015”.

Foto: Staffan Löwstedt / Svenska Dagbladet
Annons

Anrika kommunala konsthallen Liljevalchs byggnad, uppförd 1913–16, har satt sig på sin tomt. Nu när modeutställningen ”Utopian bodies” stängde i helgen är det hög tid att grundförstärka, huset blir en byggarbetsplats. Den lika så anrika Vårsalongen, som öppnade för första gången 1921 och därmed är landets äldsta utställningsformat, behöver ett nytt hem. Åtminstone detta år. Och bara detta år, hoppas konsthallschefen och ständige ordföranden för Vårsalongsjuryn – ”så att de tänker rätt” - Mårten Castenfors. Till Vårsalongen 2017 vill han gärna vara tillbaka på Djurgården igen.

Vilken tur då att AMF Fastigheter hade ett stort utrymme till övers mitt i city. En plats där fastighetsjätten, som de så fint formulerar det på företagssvenska, ”skapar ett nytt stadsrum, kallat Urban Escape. Stadsrummet utgörs av ett helt kvarter avsett för innovation, kunskap och kreativitet. Med Urban Escape vill vi skapa en frizon mitt i city, där människor kan fokusera, prestera och leverera”.

Annons
Annons
Annons