Annons

”Värnplikt är dumsnålt”

Foto: Tomas Oneborg

I stället för att nittonåringar tvångsrekryteras bör Försvarsmaktens anställda få ordentliga löner och goda arbetsvillkor som lockar fler att bli soldater, skriver Romina Pourmokhtari och Marcus Willershausen, Luf.

Under strecket
Publicerad

Romina Pourmokhtari och Marcus Willershausen.

Foto: PrivatBild 1 av 1

Augusti är för nyblivna studenter månaden då man börjar ett jobb, en utbildning eller flyttar hemifrån. För vissa av dessa innebär det i år att man blir kallad till mönstring för att sen bli värnpliktig. Värnplikten är ett omodernt, ofritt och ostrategiskt sätt att försvara Sverige.

Om kriget skulle komma skulle det ske snabbt. Ryska brigader kan landa i Nynäshamn, Karlshamn och Gotland inom några timmar. Om det händer kommer sannolikt elnätet och telekomnätet vara kraftigt begränsade. Broar och järnvägsnät kommer vara närmast utslagna. Att krigsplacerade värnpliktiga soldater då ska förstå att det rör sig om ett anfall, ta sig till rätt förband, hämta ut sin utrustning, kontrollera den och därefter rulla iväg för att försvara landet kommer vara tidskrävande. Är det sannolikt att dessa soldater kommer komma i tid för att försvara Gotland?

Annons
Annons
Annons