Annons
X
Annons
X

Varningsflagg för obligationsfonder

Den som sparar i obligationsfonder bör se över sitt sparande. Efter avgift, inflation och skatt finns ofta inget kvar.

Även om aktiefonderna hade en viss återhämtning under oktober är det många sparare som har kvar mycket pengar i räntefonder, när börsen har fallit är det många som tagit sin tillflykt till räntealternativen.

Merparten av räntefonderna står visserligen på plus hittills i år, till skillnad från aktiefonderna. Men tar man hänsyn till avgift, skatt och inflation blir det inte mycket kvar. Kanske är det dags att titta över var sparpengarna är placerade.

– Marknadsräntorna har fallit igen och 5-års räntan ligger långt under 2 procent, då går det inte att få avkastning. Först är det avgiften, sen skatt på avkastningen och sedan ska man ta hänsyn till inflationen, säger Jonas Lindmark, analyschef på den oberoende fondtjänsten Morningstar. Inflationen i september var 3,2 procent.

Annons
X

Niklas Lundberg, vd på den oberoende investeringskonsulten Indecap, instämmer i resonemanget ovan. Obligationsfonderna har stigit i värde i och med att marknadsräntorna har fallit, så länge marknadsräntorna faller kommer obligationsfonderna att stiga.

– Om räntorna stannar där de ligger nu får man 1,30 procent på en 5-åring och runt 1,70 på en 10-åring. Men om räntorna stiger förlorar man pengar på obligationsfonder, säger Niklas Lundberg.

Han tillägger att den som däremot tror att marknadsräntorna kommer att falla till historiskt låga nivåer kan köpa obligationsfonder.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Långa obligationer har som grupp i genomsnitt gått upp 6,3 procent i år medan gruppen reala obligationer gått upp 9,7 procent i snitt. Tittar man på samtliga 2 823 fonder som är listade hos Morningstar har de i genomsnitt backat med 9,5 procent i år.

  – Det är ett gammalt mönster. Efter en period med fallande räntor ser obligationsfonder bra ut när man tittar på historiken. Det var likadant 2008 och början av 2009, säger Jonas Lindmark.

  Som Jonas Lindmark ser det finns två alternativ till räntefonder; madrassen eller börsföretag. Att placera i börsbolag som anpassar verksamheten till efterfrågan ”är mycket mer värt under fem år jämfört med att inte få någon avkastning alls”, betonar han.

  – När det gäller fondflödet är uttagen som förut medan insättningarna i fonder har halverats de senaste fyra månaderna. Det är att göra tvärs emot vad fakta talar för. En lägre ränta ger lägre avkastning, säger Jonas Lindmark och tillägger att man får fler aktier för pengarna idag. Stockholmsbörsen har gått ned runt 17 procent i år.

  Den som behöver sina pengar inom fem år bör inte placera dem på börsen. Den som däremot sparar långsiktigt rekommenderar Jonas Lindmark att välja breda aktiefonder.

  – Svängningarna spelar ingen roll för den som bygger sitt sparkapital för att använda det någon gång i framtiden, säger han.

  Jonas Lindmark tycker att basen i fondsparandet ska utgöras av breda fonder, som globalfonder. En fördel med breda fonder är att avgiften ofta är lägre än vad den är i specialiserade fonder. Med tanke på att Stockholmsbörsen har fallit mycket i år menar han att även Sverigefonder kan vara ett bra alternativ.

  Dock finns det inget, anser de båda experterna, som talar för obligationsfonder framöver.

  – Av alla fondkategorier är obligationsfonder det sämsta man kan köpa. Det är en jättevarningsflagg för obligationsfonder, säger Niklas Lundberg.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X