Annons

Varningen: Falska aktietips på sociala medier ökar

Manipulation av aktier via sociala medier och bloggar har blivit allt vanligare – och mindre erfarna småsparare är de stora förlorarna. Det säger Danske Banks Sverige-vd Berit Behring i Ekonomistudion, apropå den uppmärksammade domen mot två läkarstudenter.

– Vi försöker motverka de här krafterna, säger hon i Ekonomistudion.

Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion sociala medier o aktier 2018-03-19

Fallet med de två läkarstudenterna i Uppsala illustrerar med all tydlighet den oroväckande trend som syns i alltfler sociala medier och bloggar. Studenterna haussade oblygt sina egna investeringar i främst läkemedelsbolag, fick andra att hoppa på tåget – och tjänade miljontals kronor på kuppen när de sålde.

Men kursmanipulationerna straffade sig. I slutet på februari kom hovrättens dom: villkorligt och dagsböter, samt förverkande av vinst på 1,2 miljoner kronor – den första domen för den här typen av kursmanipulation någonsin i Sverige.

Men det lär komma fler. Experter varnar för att den här typen av manipulation har ökat snabbt den senaste tiden – en av dem är Berit Behring, vd för Danske Bank Sverige.

Annons

– Vi märker att trafiken kring finansiella frågor ökar på sociala medier, och det är generellt positivt. Men den oroande utvecklingen är att den här typen av ogrundade uttalanden också ökar, säger hon.

Varför är det ett problem om man skriver att man tycker att en investering som man har gjort är bra?

– Det beror på vilken avsikt man har, säger Berit Behring – och hänvisar till fallet med läkarstudenterna som exempel på vad som är brottsligt.

– Man har ett eget innehav, de har det redan, det är ingen hög likviditet. Och så märker man att man kan påverka priset med ett enda syfte och det är att sälja och tjäna pengar. Det är olagligt.

Och det är de som har minst kunskap om sparande och investeringar som drabbas värst av manipulationerna, enligt Berit Behring. Men det finns sätt att genomskåda och undvika bluffarna.

– Det finns några tips. Man ska vara extra försiktig om man går in i en aktie som inte handlas så mycket och som kanske är noterat på en mindre börs. Där är likviditeten mindre och där är det lättare att påverka kurserna och där ska man ställa extra frågor, säger hon, och tillägger:

– Men det andra är att om det låter för bra för att vara sant, då är det antagligen det också.

Berit Behring, vd Danske Bank Sverige.
Berit Behring, vd Danske Bank Sverige. Foto: SvD
Annons
Annons

Berit Behring, vd Danske Bank Sverige.

Foto: SvD Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons