Annons
X
Annons
X

Varning: ”Nästa finanskris är på väg"

Föreställ dig att du ska gå till banken i morgon för att lyfta pengar. Men under natten har banken kollapsat och inga pengar finns kvar. Vad händer sedan? Enligt den holländske journalisten Joris Luyendijk väntar större kaos än de flesta av oss kan föreställa sig. Det kunde ha skett redan 2008 och det kan hända när som helst.

Nya boken "Simma med hajar"
[object Object]
Bokaktuella journalisten Joris Luyendijk tror att nästa finanskris kan vara nära. I "Simma med hajar" beskriver han finanselitens innersta hjärta och där slutsatsen är att det egentligen inte finns någon som styr. Förordet är skrivet av SvD:s medarbetare Andreas Cervenka. Foto: Åsa Westerlund

Den holländska journalisten Joris Luyendijk inledde sin karriär med att bevaka konflikterna i Mellanöstern. Efter 2008 flyttade han till London för att fokusera på finansindustrin. Det han såg där oroade honom mer än terrorismen. Nu kommer hans succébok ”Simma med hajar” ut på svenska.

– Jag visste inte själv hur illa ställt det var då Lehman Brothers kollapsade, men då jag började göra mina intervjuer fick jag höra att många som jobbade på bankerna ringt sina familjer och sagt åt dem att evakuera barnen till landsbygden. Hank Paulson som då var finansminister i USA bad sin fru att läsa högt ur bibeln över telefonen. Situationen var mycket värre än vi fick veta.

Största delen av dem jag intervjuade var offer i dyra kostymer.

Annons
X

Joris Luyendijk säger att det gjorde honom arg på näringslivsjournalisterna. Varför berättade de inte hur hårresande det var, undrar han. Den ilskan och nyfikenheten drev honom att göra närmare 200 intervjuer med anställda i Londons finansvärld. Jobbet tog 18 månader och hans forskning publicerades först på tidningen The Guardians hemsida som en blogg.

– Det gav de som jobbade på bankerna en röst, de var ofta arga på hur de framställts i medier efter kraschen.
Under arbetets gång lärde han sig att de som jobbar i Londons finanskvarter var precis som alla andra. De var varken de psykopater eller drogberoende risktagare som målats upp av Hollywood och vänstermedier.

– Vår okunskap om finansvärlden påminde mig om mitt jobb i Mellanöstern. Högern ser på muslimer på samma sätt som vänstern ser på dem som jobbar inom finansvärlden. De vet inget, men de har väldigt starka åsikter om dem.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Joris Luyendijks egna åsikter mjuknade också.

  – Jag lärde mig att en del människor trivdes i en värld där de hela tiden måste tävla och allt handlar om status, men största delen av dem jag intervjuade var offer i dyra kostymer.

  "Simma med hajar" ges ut av Natur & Kultur.

  Många av hans intervjuobjekt var rädda, ledsna och oroliga, men de blev arga först då Joris Luyendijk sade att han inte var avundsjuk på dem.

  – En del av dem trodde att jag inte var tillräckligt stark för en karriär inom finansindustrin eller att jag inte vågade säga att jag var avundsjuk på deras livsstil. De har svalt en myt om att alla vill vara som dem och att de är bättre än alla andra.

  Tänk om ett kärnkraftverk sköttes på samma sätt.

  Han jämför miljön på bankerna med en sekt. De som jobbar där rekryteras tidigt från universiteten och lär sig sedan att det viktigaste i livet är att tjäna så mycket pengar som möjligt. Enligt Luyendijk leder det inte bara till ett personligt missnöje, det är också farligt.

  – Jag frågade dem vad de måste göra för att behålla sina jobb. De flesta sade ”titta åt ett annat håll” eller ”tjäna så mycket pengar som möjligt”. De frågade sig aldrig om produkterna de sålde var bra för deras kunder eller för samhället. På bankerna finns det ingen som tar ansvar och det finns heller ingen övervakning. Tänk om ett kärnkraftverk sköttes på samma sätt.
  Joris Luyendijk ser det som ett tecken på att en ny krasch är inom räckhåll.

  – Då kan vi välja att göra samma sak som 2008 och återuppliva systemet igen. Vi har ju gått tillbaka till samma som förut, men hur många gånger har vi råd att göra det?

  Enligt Luyendijk måste ett nytänk komma från ett politiskt håll. Och den förändringen handlar om att finansvärlden ska tvingas ta ett större ansvar för pengarna de spelar med och förlorar. Han anser att amerikanska politiker som senatorn Elizabeth Warren och presidentkandidaten Bernie Sanders drar åt rätt håll. Det gör också de gröna i Europaparlamentet.

  – Men i Europa har vi översköljts av kris efter kris. Vi har mycket att handskas med, men det här är ändå viktigt och aktuellt.

  Trots att han förutspår en ny krasch har Joris Luyendijk inte låtit det påverka hur han lever.

  – Det beror på min bakgrund i Mellanöstern. Då jag intervjuade personer i Gaza eller Libanon lärde jag mig att ingen av dem trott att kriget skulle komma eller bomberna skulle falla. Det går inte att förbereda sig.

  Annons

  Bokaktuella journalisten Joris Luyendijk tror att nästa finanskris kan vara nära. I "Simma med hajar" beskriver han finanselitens innersta hjärta och där slutsatsen är att det egentligen inte finns någon som styr. Förordet är skrivet av SvD:s medarbetare Andreas Cervenka.

  Foto: Åsa Westerlund Bild 1 av 2

  "Simma med hajar" ges ut av Natur & Kultur.

  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X