Annons

Varning för SM i nostalgi

Under strecket
Publicerad

KRÖNIKA | Ansvaret för framtiden

Allt nytt är inte bra. Allt gammalt är inte dåligt. Men ett samhälle som hellre ser bakåt än framåt kommer att råka i svårigheter. Jag hoppas att Sverige inte ska fastna i tillbakablickande, men risken är stor. I svensk politik plockar man fler poäng på harmoni med det förflutna än på aptit på det som komma ska.
Nu strider socialdemokrater och moderater om vems politik som stämmer bäst överens med gammal hederlig arbetsmoral, och inget ont om vilja jobba och göra rätt för sig. Men det vore ändå inte bra om valrörelsen 2006 utvecklade sig till ett SM i nostalgi; det är vägvalen framöver vi behöver diskutera. Hur ska vi förhålla oss till det som sker i världen utanför Verona? Hur ska vi anpassa oss så att vi kan bli framgångsrika i den allt intensivare internationella konkurrensen?
I senaste numret av Management Magazine (2/2005) identifierar strategikonsulten Bo Ekman tre frågeområden som han vill se i centrum för valdebatten: Sverige roll i de internationella
organisationerna, Europapolitiken och vår internationella konkurrenskraft. Han skriver: ”Om dessa frågor hålls utanför den politiska dagordningen förminskas valet till ett slags inåtvänt, nationellt kommunalval.”

Annons
Annons
Annons