Annons

Varning för ny skatt via socialförsäkringen

Trafikförsäkringsskatten kan tas som ett varnande exempel för socialförsäkringsutredningen. Skatter bör inte införas för ett syfte som aldrig förverkligats. Det urholkar acceptansen för solidarisk finansiering, skriver socialförsäkringsexperten Sofia Bergström.

Under strecket
Publicerad

Vem kan säga vad skatten på trafikförsäkringspremien används till? Skatten på trafikförsäkringspremien infördes 2007 och belastar ägarna till över fyra miljoner bilar med kostnader för varje bilist på nästan 800 kronor per år, enligt Motormännen. Problemet är bara att denna exakta och riktade skatt inte är något annat än en skatt. Den är inte kopplad till någon förmån, trots att detta var tanken när den infördes.

Bakgrunden till trafikförsäkringsskatten är alliansens överenskommelse i Bankeryd 2005. De fyra borgerliga partierna enades då om att kostnaderna för bland annat sjukskrivningar i samband med trafikolyckor skulle hanteras av trafikförsäkringen och inte längre inom socialförsäkringssystemet. Målet med en sådan reform var samhällsekonomiska vinster till följd av att trafikolyckorna skulle bli färre och mindre kostsamma.

Annons
Annons
Annons