Varning för höga lån

Många hushåll riskerar att hamna i en skuldfälla. Bankerna borde räkna in vad som händer om kunden drabbas av sjukdom, arbetslöshet eller skilsmässa när de gör sin kreditprövning inför ett lån.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Den åsikten framförde Konsumentverkets generaldirektör Karin Lindell vid en diskussion om riskerna med hushållens ökade skuldsättning arrangerad av finansmarknadsminister Sven-Erik Österberg.
Men han blev i alla fall lugnad på två punkter: Banksektorn är stabil och någon fastighetsbubbla lurar inte runt hörnet.
Den ökade konkurrensen om bolånekunderna har, liksom den låga riksbanksräntan, pressat ned bolåneräntorna till rekordlåga nivåer. Och enligt statliga SBAB:s vd Eva Cederbalk har bankerna marginaler för ytterligare sänkningar.

Men trots att hushållens skulder ökat till nivåer likt dem under finanskrisens dagar ser inte vice riksbankschef Lars Nyberg någon risk för bankerna.
– Inte ens under finanskrisen förlorade bankerna något på hushållen. Och hushållen sparar också och klarar som kollektiv en betydande ränteuppgång och en betydande konjunkturnedgång. Enskilda hushåll kan dock ha lånat för mycket. Men ingen vill väl tillbaka till den tiden då man måste skrapa med foten för bankdirektören när man ville låna pengar för att bygga om köket, konstaterade Nyberg.
Inte heller Finansinspektionens Kerstin af Jochnick ser några risker för bankerna men ett problem under uppsegling är den allt aggressivare marknadsföringen, till exempel SBAB som tagit bort topplånen och Skandiabankens motdrag – ju högre lån desto större bolånerabatt.
– Marknadsföringen sticker i ögonen och eldar på känslan av att det är OK att ta lån och att lönebeloppet inte spelar så stor roll, sade af Jochnick.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons