Annons
X
Annons
X

Varning för gratisfonderna som blivit dyra

Flera fonder som tidigare varit helt gratis för svenska småsparare har nu plötsligt blivit rejält dyra.

Foto: JESSICA GOW/TT

I höstas fanns hela 13 gratisfonder för svenska fonder. Men flera av dessa har nu börjat kosta pengar och i flera fall är avgifterna rätt höga.

Fondbolaget Insider lockade under slutet av förra året sparare till sina fonder Inside Australia, Canada, UK, USA och USA Small Cap. Dessa fonder har numera en förvaltningsavgift på mellan 1,3 och 2,0 procent. Dessutom tillkommer en resultatbaserad avgift på 20 procent om fonderna presterar över en viss nivå. Insiders fonder har alltså gått från att vara helt gratis till rejält dyra.

Även fonden ”IKC Fillipinerna Flexibel A” som i höstas var gratis har blivit dyr. Nu tas en förvaltningsavgift på 2,2 procent ut av de sparare som väljer att stanna kvar i fonden.

Annons
X

Jonas Lindmarker, analyschef på Morningstar, varnade redan i höstas och kallade det för ett ”marknadsföringstrick” för att locka kunder och ett sätt för nya aktörer att få uppmärksamhet.

Fondsparare som lockats av gratiserbjudandet bör alltså titta närmare på sin fondportfölj och ta ett aktivt beslut om man vill stanna eller inte nu när lockerbjudandet försvunnit.

Diskutera den här artikeln på SvD Börsforum

Klicka här för att gå till debatten

Här kan du diskutera allt som rör sig inom aktier, företag eller ekonomi i stort.  Om du inte redan har en SvD-prenumeration kan du skapa ett konto utan kostnad här.

Annons
Annons
Annons
X
Foto: JESSICA GOW/TT Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X