Varning för folsyra i mjöl

Efter mer än tio års segdragning anser sig Livsmedelsverket redo att i september fatta beslut om mjölet ska berikas med folsyra eller inte. Det mesta talar för ett nej till obligatorisk tillförsel och orsaken denna gång är eventuellt ökad cancerrisk.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är dags att sätta ned foten nu, var det återkommande mantrat på en ovanlig hearing som anordnades av Livsmedelsverket igår i-Stockholm. Mötet handlade om folsyreberikning av mjöl för att förhindra framför allt ryggmärgsbråck hos nyfödda. Initiativet var ett svar på den ökande kritiken mot verkets passivitet i-denna fråga.

I mars kom en utredning från SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering) som sade ett försiktigt nej till berikning (”nyttan överväger inte riskerna”). På tisdagen hade Livsmedelsverket samlat representanter för ett 20-tal remissinstanser som haft synpunkter på SBU-utredningen och verkets nye generaldirektör Inger Andersson lovade besked i september i år.

Annons
Annons
Annons