Annons

Varning för falsk nyårsfilé

Det färgade fläsk som sålts som oxfilé kan fortfarande vara i omlopp. Med tanke på att oxfiléns högtid nyår närmar sig manar Livsmedelsverket till vaksamhet och ett tjugotal kommuner har i en uppföljningsaktion letat efter matfusk på restauranger.

Under strecket
Publicerad

Läsaren Christer Ullberg skickade in denna bild: ”Oxfilén på bilderna köpte vi på Coop forum i Häggvik. Det såg skumt ut då jag öppnade förpackningen med allt för rödköttsaft. Efter tillagning blev det uppenbart att detta var något som var dåligt infärgat”.

Foto: CHRISTER ULLBERG

Livsmedelsverket har gått ut med en varning till EU, för att förhindra att fler partier falskmärkt kött säljs.

Foto: LIVSMEDELSVERKET

Färgad fläskfilé säljs som oxfilé.

Foto: SVD

Livsmedelsverket har gått ut med en varning till EU, för att förhindra att fler partier falskmärkt kött säljs.

Foto: LIVSMEDELSVERKET

Läsaren Christer Ullberg skickade in denna bild: ”Oxfilén på bilderna köpte vi på Coop forum i Häggvik. Det såg skumt ut då jag öppnade förpackningen med allt för rödköttsaft. Efter tillagning blev det uppenbart att detta var något som var dåligt infärgat”.

Foto: CHRISTER ULLBERG

Livsmedelsverket har gått ut med en varning till EU, för att förhindra att fler partier falskmärkt kött säljs.

Foto: LIVSMEDELSVERKET

Färgad fläskfilé säljs som oxfilé.

Foto: SVD

Livsmedelsverket har gått ut med en varning till EU, för att förhindra att fler partier falskmärkt kött säljs.

Foto: LIVSMEDELSVERKET
1/4

Läsaren Christer Ullberg skickade in denna bild: ”Oxfilén på bilderna köpte vi på Coop forum i Häggvik. Det såg skumt ut då jag öppnade förpackningen med allt för rödköttsaft. Efter tillagning blev det uppenbart att detta var något som var dåligt infärgat”.

Foto: CHRISTER ULLBERG
2/4

Livsmedelsverket har gått ut med en varning till EU, för att förhindra att fler partier falskmärkt kött säljs.

Foto: LIVSMEDELSVERKET
3/4

Färgad fläskfilé säljs som oxfilé.

Foto: SVD
4/4

Livsmedelsverket har gått ut med en varning till EU, för att förhindra att fler partier falskmärkt kött säljs.

Foto: LIVSMEDELSVERKET

”Vi gissade på åsna”, berättar Sarah Pehrsdotter, som till fjolårets nyårsmiddag i Visby hade köpt kött märkt oxfilé.

Precis som hon och de andra festgästerna anade var det inte oxe. SvD har under hösten kunnat avslöja att ett hundratal ton färgad fläskfilé sålts som oxfilé via både butiker och restauranggrossister under flera år.

Redan dagen före nyår i fjol fick SvD tips från grossister som hade misstankar om att kött som såldes som oxfilé i en rad butiker i Stockholm tycktes vara något annat. Efter att tidningen kontaktade Livsmedelsverket gjorde de en blixtinspektion hos nu det åtalsanmälda CKA Chark men företaget kunde då visa upp dokument med ursprungsmärkning.

Inför morgondagens oxfilémiddagar råder Jan Sjögren, enhetschef på Livsmedelverket, nyårsfirarna att vara försiktiga.

– Man kan inte utesluta att det finns någon som försöker kränga fuskfiléerna nu så man får vara extra uppmärksam på detta.

Ett tjugotal kommuner har under december gjort en uppföljningsaktion där inspektörer letat efter det färgade fläsket och annat matfusk på restauranger.

Annons
Annons

– Speciellt inför nyår har man tittat efter den här typen av fuskfilé. Det är ett av de värsta matfusken vi haft, köttfärsen var illa nog men det här upplever vi har pågått under längre tid, säger Jan Sjögren.

Kommunerna ska rapportera sina fynd först efter nyår men SvD har kontaktat miljöförvaltningarna i Stockholm, Göteborg och Malmö där inget fuskkött har upptäckts ännu.

Förutom CKA Chark, som sålde köttet vidare till bland annat Coop, har även importören Heat AB åtalsanmälts. En förundersökning har inletts och Helsingborgspolisen börjat hålla förhör.

– Det kommer att ske en utredning. Det ligger i många människors intresse att man inte gör på detta sättet, säger åklagaren Anna Broomé på Helsingborgs tingsrätt som har hand om anmälan.

Efter att filéfusket avslöjats gjorde SvD en Sifo-mätning som visade att bara 49 procent av de tillfrågade litade på livsmedelshandelns sätt att hantera kött. Åke Rutegård, vd för branschorganisationen kött- och charkföretagen är inte överraskad av köttbluffen.

– Även om jag aldrig har stött på något liknande är vi inte direkt förvånade. Det finns 500-600 småimportörer av kött, ofta nästan garageföretag, de ser nästan aldrig produkten utan bara köper in och säljer vidare.

Han utesluter inte att liknande fusk kan upprepas.

– Risken finns alltid. Det rör sig om snabba pengar, hög lönsamhet och liten risk för att bli avslöjad.

Misstänker du att du köpt fuskkött?mailto:webbredaktion@svd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons