Recension

Corpus DelictiVarning för ett riskfritt liv

FRIHETSKAMP. Hälsofascismen har segrat år 2057, det är ett brott att inte hålla sig i trim. Den juridikutbildade författaren Juli Zeh riktar skarp kritik mot samhällets kontrolliver, men blir tyvärr salvelsefullt övertydlig ibland.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det är livsfarligt att leva. Detta obestridliga faktum har flertalet välfärdsstater, inte minst länder som Sverige och Tyskland, på senare decennier förhållit sig till med tilltagande förbudsiver, galopperande trygghetsnarkomani och allmän storebrorsmentalitet. De här fenomenen är uppenbarligen tillräckligt alarmerande tecken i tiden för att vissa principiellt viktiga frågor måste ställas. Var går gränsen mellan friskvård och hälsofascism? Mellan den enskildes rätt att ”missköta” sig och myndigheternas skyldighet att ingripa? Spörsmål av det här slaget är hur som helst som gjorda för den tyska författaren och juristen Juli Zeh, som har för vana att sätta fingret på samtidens brännande frågor och inordna dem i intellektuellt och litterärt högoktaniga gestaltningar.

Om hur en statsapparat undan för undan förvandlats till en hälsodiktatur som för ”det allmännas bästa” avskaffat individens lagstadgade integritetsskydd och som effektiviserat kontrollmekanismerna för att övervaka medborgarnas idrottsliga prestationsprofiler, sömn och näringsintag handlar Zehs senaste roman, den livligt debatterade ”Corpus Delicti”, hennes fjärde bok i svensk översättning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons