Annons

Varning för börspsykos

De är tillbaka: Braskande kvällstidningslöp om köp-värda aktier och erfarna börsanalytiker som mer eller mindre tar för givet att börsuppgången består. Men marknaden handlar på förväntningar om konjunkturen som ännu inte har infriats. - Människor är ofta irrationella i sina ekonomiska beslut, menar Carl Gustav Gyllenram, en av Sveriges främsta börspsykologer.

Under strecket
Publicerad

När jag läste tidningarna tänkte jag: ”Oj tusan, är de redan igång?” Vi har just upplevt den värsta börsnedgången på 100 år. Och redan ett år efter bottennoteringen, börjar de trumpeta ut det här. Carl Gustav Gyllenram är en av Sveriges främsta börspsykologer och portföljförvaltare på SEB. Han är kritisk till vissa tidningars entusiastiska rubriker om ”börshetta” och ”vinnaraktier”. Han tycker inte att det är fel att analytiker framför sina åsikter i medier, men underbyggnaden borde vara bättre. För det är långt ifrån självklart att börsuppgången håller i sig. foto: Bobbo Lauhage/Kamerareportage Göteborgaren Carl Gustav Gyllenram har jobbat i finansbranschen i 20 år. Som analytiker och portföljförvaltare följer han med spänning förloppen på börsen. Toppar och dalar. Panik och eufori. Han konstaterar att det cykliska mönstret hela tiden upprepar sig och att bilden av den rationella investeraren är en myt.

Psykologin på börsen är mer komplicerad än så, vilket Gyllenram tydligt förmedlade i boken ”Aktiemarknadens psykologi” som kom ut för några år sedan. Innan dess ansågs det oseriöst att koppla ihop psykologi med aktie-affärer, men Gyllenrams bok suddade bort humbugstämpeln. Den har som enda svenska bok om aktier givits ut i USA och Kina. - Det är alltid känslor inblandade. Människor har en stark tendens att vara irrationella i sina ekonomiska beslut. Särskilt aktieaffärer, säger Carl Gustav Gyllenram. Dessa resonemang fick ädelt erkännande i vintras när Daniel Kahneman och Vernon Smith tilldelades Nobelpriset i ekonomi för sin forskning inom just ekonomisk psykologi. Kahneman visar att människor har svårt att ta förluster. Rädslan för att erkänna fel gör att vi envist väntar med att sälja aktier som går ned. Men vinstaktier säljer vi i stället för att låta dem växa vidare. - Det låter enkelt att köpa billigt och sälja dyrt men de flesta gör tvärtom, säger Gyllenram.

Annons
Annons
Annons