Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Kommentar

Torbjörn Isacson: Varnade topprevisorer överklagar – lämnar sina poster

Granskningen av SCA

De två PWC-revisorer som nyligen varnades för sin medverkan i SCA:s jakter ska lämna sina poster. Men det lär inte bli de sista förändringarna i ett allt mer pressat PWC.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

I ett pressmeddelande som släpptes vid 18-tiden på onsdagskvällen skriver PWC att firmans revisorer Anna-Clara af Ekenstam och Anders Lundin ska överklaga de varningar som de fick häromveckan av Revisorsnämnden. De båda revisorerna varnades då för sin medverkan i SCA:s kritiserade jakter. Av pressmeddelandet framgår också att Anna-Clara af Ekenstam ska lämna ansvaret för sina större revisionsuppdrag under överklagandeprocessen, medan Anders Lundin ska gå i pension till sommaren.

Men enligt uppgift till SvD Näringsliv ryms det klart större dramatik än så bakom pressmeddelandet. Vad som ser ut som ett offensivt drag av PWC är i själva verket ett försök till försvar från en firma som befinner sig under hård press.

Det är visserligen två av PWC:s tyngsta revisorer som nu lämnar sina uppdrag. Men betydligt mer än så står på spel för revisionsjätten.

Annons
X

SvD Näringsliv har tidigare konstaterat att det är tveksamt om PWC kommer att kunna behålla sina uppdrag inom Industrivärdensfären efter den tunga kritik som riktats mot revisionen i SCA. PWC har varit revisorer i en lång rad bolag i sfären, och beroende på hur man räknar har intäkterna från sfären motsvarat närmare en tiondel av svenska PWC:s totala intäkter. Enbart i SCA har PWC haft revisionsuppdraget i flera decennier, och under 2000-talet har revisionsfirman dragit in över 1,3 miljarder kronor från skogs- och hygienbolaget. Det är med andra ord gigantiska belopp som står på spel.

Samtidigt har kritiken mot PWC:s agerande börjat krypa allt närmare företagets svenske vd Peter Nyllinge, som är en av Sveriges tyngsta revisorer.

Enligt uppgift till SvD Näringsliv ställde SCA via de båda revisorerna upprepade gånger frågan till PWC:s vd Peter Nyllinge angående deras deltagande i SCA:s jakter, och fick klartecken. Skogsbolaget sköt därmed över en stor del av ansvaret för deras deltagande på Peter Nyllinge.

Förutom att vara vd har Peter Nyllinge revisionsuppdrag i hela 35 bolag, varav flera antingen är något av Sveriges största bolag eller tillhör någon av landets stora maktsfärer. Nyllinge reviderar bland andra Ericsson, SEB, Wallenbergstiftelsernas förvaltningsbolag FAM och familjen Douglas Wasatornet.

Att några personer nära den absoluta toppen offras först i samband med att skandaler uppdagas tillhör närmast den rutinmässiga dramaturgin i sådana sammanhang. Men det är ofta inte den sista åtgärden som ett hårt kritiserat bolag måste vidta.

Omvärldens kritik har också varit fortsatt hög, där bland andra Anders Oscarsson på AMF och Ulf Hedlundh, vd på investmentbolaget Svolder, nyligen framförde skarp kritik mot PWC och Peter Nyllinge i SvD Näringsliv.

Häromveckan skröt PWC på sin hemsida om att bolaget är världens fjärde starkaste varumärke, endast slaget av Walt Disney, Lego och L'Oréal. Den häftiga kritiken i svallvågorna av SCA-affären torde däremot ha försvagat PWC:s varumärke rejält, om inte annat i Sverige.

Så det pressmeddelande som är utformat som en attack på Revisorsnämnden lär följas av flera åtgärder av olika slag. Frågan är om det kommer att räcka.

Ett bevis på att det krävs mer kom också ytterligare lite senare på onsdagskvällen, när SCA skickade ut kallelsen till årets stämma. Efter alla decennier som PWC har haft uppdraget för SCA föreslås nu att EY, mer känt som Ernst & Young, ska ta över.

Annons
Annons
X
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X