Annons

”Värna valfriheten – vårdmoms måste bort”

Foto: Leif R Jansson/TT

De privata vårdgivarna ska också i fortsättningen ges förutsättningar att vara med och bidra till att utveckla den svenska hälso- och sjukvården. Men då måste det råda lika villkor för offentliga och privata aktörer, skriver liberalerna Gilbert Tribo, Anna Starbrink och Jonas Andersson.

Publicerad

Mångfald och valfrihet stärker patienterna och utvecklar vården. Den nya vårdmomsen blir en straffskatt på privata vårdgivare som kan leda till färre vårdgivare, minskad tillgänglighet, längre vårdköer och minskad trygghet för patienterna som behöver vården. Regeringen måste agera för att rätta till denna orättvisa som strider mot januariavtalet mellan våra partier.

När patienterna får välja mellan olika vårdgivare uppstår en positiv konkurrens som driver kvalitet och stimulerar nytänkande. Det tjänar hela hälso- och sjukvården på. Som sjukvårdspolitiker i landets tre största regioner ser vi varje dag hur viktiga privata vårdgivare, både stora och små, är för att göra sjukvården mer tillgänglig, effektiv och kvalitativ.

Annons
Annons
Annons