Annons
X
Annons
X

Värna trädgårdens minstingar

Alla trädgårdsägare vet väl vid det här laget hur man har ihjäl mördarsniglar och håller marodörer som rådjur, sorkar och harar borta från växterna. Så det här handlar om hur vi får de andra, mer önskvärda djuren att trivas.

Foto: Jurek Holzer

**Daggmaskar var **heligförklarade redan i Egypten och beskrevs av en grekisk filosof som ”jordens inälvor”. Fåglar och nyttiga insekter som stinksländor, blomflugor, parasitsteklar och nyckelpigor käkar bladlöss och andra skadedjur i rabatter och odlingar och hjälper därigenom till att hålla växterna friskare. Fladdermöss gör stor nytta i både parker och trädgårdar genom sin diet på mygg och skadeinsekter. Koltrastar är allätare och lär även sluka unga mördarsniglar. Humlor och andra pollinerare ska vi självklart också vara rädda om, och vem vill inte ha små söta igelkottar i sin trädgård?

Det första vi kan göra är att låta någon del av trädgården få vara lite vildare och därigenom skapa en miljö där inte bara igelkottar utan även fåglar, fjärilar och olika insektsarter kan trivas och övervintra. Men det gäller förstås att undersöka om det finns igelkottsnästen i rishögen innan man sticker ner spade eller grep. Dessutom måste hundar hållas under sträng uppsikt när igelkottarna vaknar på våren. Vid sidan av grävlingar och bilar är de igelkottarnas värsta fiender.

Men en sak lärde jag mig på djursjukhuset St Tiggywinkles i England: Igelkottar ska aldrig ges mjölk; det förstör deras naturliga tarmflora och kan orsaka dödlig diarré. Om man absolut vill ställa ut mat till dem är lite hundmat på burk att föredra tillsammans med en skål vanligt vatten. Allt slags vatten är för övrigt önskvärt i trädgården, från minsta lilla fågelbad till större dammar.

Annons
X

Det är de små varelserna i trädgården som sköter viktiga ”ekosystemtjänster” som pollinering och förruttnelse. Om det inte finns skydd och boplatser riskerar fåglar, bin, humlor, fjärilar och fladdermöss att försvinna. Så alla borde ha åtminstone ett busksnår av exempelvis hagtorn, björnbär, nypon eller syren som får växa otuktat i ett hörn av tomten.

Därutöver borde vi lära oss att inte städa alltför noggrant i trädgården. Det måste inte vara kortklippt gräsmatta och tuktade rabatter på varenda kvadratmeter. Fallna träd och gamla stubbar som får ligga kvar blir fint hemvist för mängder av insekter. Plantera en ivrig klematis intill om synen stör; den som heter ’Paul Farges’ (även kallad ’Summersnow’) blommar i vitt och är outtröttlig. Men låt också fjärilsmagneten brännässlor och andra ogräs få växa vilt någonstans i trädgården.

Annons
Annons
X

Värna trädgårdens minstingar

Foto: Jurek Holzer
Annons
X
Annons
X