Annons
X
Annons
X

Värmetålig jäst kan spara miljarder

En enkel förändring med jäst kan spara miljarder för etanolindustrin. Genom en mutation skulle jästceller trivas vid högre temperaturer och därmed inte kräva nedkylning, tror forskare vid Chalmers.

Av TT

Jäst trivs bäst i temperaturer runt 30 grader. Problemet vid exempelvis etanoltillverkning är dock att jästen utan kylning avger så mycket värme att jästcellerna dör.

Nu tror sig forskare vid Chalmers i Göteborg ha funnit ett bättre alternativ än kostsam nedkylning. Genom odlingstester visade det sig att en mutation i jästens cellmembran räckte för att höja värmetåligheten, enligt en artikel som publiceras i tidskriften Science.

– Det var lite av ett detektivarbete. Vi hade aldrig kunnat gissa det, vi blev överraskade över hur lite som krävdes för att få jästceller att växa så mycket bättre vid 40 grader, säger Jens Nielsen, professor i systembiologi på Chalmers, till TT.

Annons
X

Vid högre temperatur fungerar dessutom enzymerna som bryter ner stärkelsen från exempelvis majs till socker bättre. Upptäckten kan bli till stor nytta för etanolindustrin, som omsätter mångmiljardbelopp varje år. Inte minst eftersom den kan öppna för användandet av restavfall från skogs- och jordbruk, tror Nielsen.

– Det kan nog ganska lätt överföras till industriell produktion av bioetanol. Mutationen borde absolut gå att överföra till industriella jäststammar.

Göteborg TT

Stäng

SvD GÖTEBORG – dagligt nyhetsbrev med de viktigaste nyheterna från Göteborg (må-fr)

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X