Annons

Värmen katastrof för fiskare i USA – hummern hotas

Fiskeby på Mount Desert Island strax utanför Bar Harbor i Maine.
Fiskeby på Mount Desert Island strax utanför Bar Harbor i Maine. Foto: Erik Bergin

Klimatförändringarna förstör ekonomin i en del av världen – medan den gynnar i en annan. Längs nordöstra USA:s kust noterar fiskare hur hummern drar sig norrut när havet värms. Men i Zimbabwe är den fruktade tsetse-flugan på väg bort när temperaturen stiger.

Publicerad

Hummern är en symbol för New England i nordöstra USA på samma sätt som Redwood-träden är det för norra Kalifornien. Varje lunchrestaurang med självaktning i kustsamhällen från New York till Maine serverar ”lobster rolls” med smält smör.

Men i delstater som Maine, med en lång kuststräcka mot Nordatlanten där hummerfisket sysselsatt generationer av fiskare, märks nu en smygande och olycksbådande utveckling: hummern drar sig allt längre norrut mot Kanada.

Orsaken, enligt forskare: havet blir allt varmare.

Annons

– Här har du kustfiskesamhällen som är helt baserade på vad som kommer upp ur havet, säger Ted Ames till nyhetsbyrån Reuters.

Ted Ames är fiskare i Maine som blev forskare och som var med och grundade Center for Coastal Fisheries, ett forskningsinstitut för fiskebranschen.

Fiskebåtar i Maine i nordöstra USA.
Fiskebåtar i Maine i nordöstra USA. Foto: Erik Bergin

Data som Reuters inhämtat visar att ytvattnet i Nordatlanten blivit allt varmare flera år. Särskilt under 2010-talet har ökningen ofta varit flera grader över genomsnittet. Högre temperatur i vattnet pressar inte bara hummern norrut. Minst 85 procent av de 70 arter som USA:s federala myndigheter för statistik över har dragit sig norrut eller ut på djupare vatten, eller båda. Särskilt dramatisk har migrationen varit de senaste tio-femton åren, enligt forskarna som Reuters pratat med.

När havet värms längre söderut i Atlanten så flyttar samtidigt exempelvis havsabborre norrut och in i Maines och Massachusetts kustvatten, där fisken fastnar i samma fiskeredskap som hummern.

Om du utplånar hummern så har du ett nytt Appalacherna, precis här.

Fortsätter trenden och hummern helt försvinner, vilket inte hänt ännu, så befarar kustbefolkningen i New England i nordöstra USA att den lokala ekonomin går samma väg. Förutom turismen är fisket en stor del av ekonomin.

– Om du utplånar hummern så har du ett nytt Appalacherna, precis här, säger Ted Ames. Han refererar till bergskedjan söderut i östra USA vars samhällen i decennier plågats av fattigdom, arbetslöshet, försvunna jobb och narkotikaproblem.

1/2

En hummer utanför Maines kust.

Foto: Robert F. Bukaty/AP
2/2

Bar Harbor, Maine.

Foto: Erik Bergin

Men i en helt annan del av världen får värmen helt andra, och positiva, effekter. Bönderna i provinsen Mashonaland West i Zimbabwe förlorar inte längre boskap på grund av tsetseflugan. Orsaken är stigande temperaturer, rapporterar TT.

Tsetseflugan bär på en parasit som orsakar sömnsjuka. Sjukdomen påverkar nervsystemet och kan i värsta fall leda till döden.

– När jag först kom hit för tolv år sedan förlorade jag boskap på grund av sjukdomar orsakade av tsetseflugor. Men det är inte längre något problem, säger bonden Taurai Muindisi till nyhetsbyrån.

Tsetseflugan bär på en parasit som orsakar sömnsjuka.
Tsetseflugan bär på en parasit som orsakar sömnsjuka. Foto: Sayyid Azim/TT

Tsetseflugan svarar på den globala uppvärmningen.

Vid en mätning 1990 gick det 50 flugor per djur, 2017 behövde forskarna fånga in boskap tio gånger för att ens hitta en fluga per djur.

William Sereni vid Zimbabwes jordbruksdepartement säger att man har sett hur tsetseflugan försvunnit i vissa områden i landet.

– Det är en klar nedgång i populationen. Det är klimatförändringarna, tsetseflugan svarar på den globala uppvärmningen.

Han får stöd av forskningen som visar att högre temperaturer gör det svårare för tsetseflugan att frodas, enligt TT.

Goda nyheter för bönderna i Zimbabwe kan dock betyda dåliga nyheter för andra. Studiens författare Jennifer Lord, vid Liverpool school of tropical medicine, tror att de kan öka i områden med klimat som passar dem bättre, förutsatt att där finns de växter och djur som de behöver för sin överlevnad.

Hur klimatsmart är du? Testa med Klimatkalkylatorn svd.se
Annons
Annons

Fiskebåtar i Maine i nordöstra USA.

Foto: Erik Bergin Bild 1 av 4

En hummer utanför Maines kust.

Foto: Robert F. Bukaty/AP Bild 2 av 4

Bar Harbor, Maine.

Foto: Erik Bergin Bild 3 av 4

Tsetseflugan bär på en parasit som orsakar sömnsjuka.

Foto: Sayyid Azim/TT Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons