Annons
Recension

Värmande vinterjazz

Under strecket
Publicerad

Utsålt flera dagar i förväg. Inte ett bord ledigt – kors vad händer i polarkalla januari? Jazz värmer och Viktoria Tolstoy bor inte längre i Stockholm och hörs inte så ofta här, hon lockar kanske lite extra.

Och ett pånyttfött storband med en blandning av veteraner och yngre: Palle Danielsson, Bertil Strandberg, Peter Asplund, Magnus Broo och Daniel Tilling samt flera mindre kända men duktiga unga musiker.

Broströms storband, låt vara tillfälligt sammansatt, ingår i en månatlig fredagssatsning på Fasching med inbjudna solister, kommande är bland annat Jennifer Brown, Dogge Doggelito och Ulf Wakenius.

Premiären blev mycket lyckad. Håkan Broström, 55, är en prisad musiker med brett register och stor erfarenhet av olika jazzgrupper, saxofonist men kanske främst arrangör och kompositör, många av hans fina arrangemang fick vi höra.

Broströms New Places Orchestra packad med fina solister, de ovan nämnda men också – för mig – en del nya namn som saxofonisterna Linus Lindblom och Henrik Westerberg men framförallt en ung trombonist, Peter Dahlgren. Lägg det namnet på minnet, han blir vår nya trombonstjärna! Kraftfullt spel, svängigt och med mycket humor.

Men vad som mest drog publik till ett knökfullt Fasching var förstås de båda sångerskorna, kanske mest den mer kända Viktoria Tolstoy, numera skåneboende småbarnsmamma med maken, bandets trumslagare Rasmus Kihlberg.

Tolstoy har ju sedan debuten alltid varit en ”sprakfålesångerska”, med glad och svängig framtoning. Hon går ofta på knockout direkt som i första låten In the still of the night, där bandet lät enormt maffigt med baslegenden Palle Danielsson, en långvarig Broström-kompis, som motor i kompet.

Första avdelningen kändes lite matt men efter pausen gav alla järnet. Rigmor Gustafsson som är en något mer sofistikerad och sparsmakad sångerska än Tolstoy imponerande stort i My shining hour och trumpetarna Magnus Broo och Asplund bjöd på magnifika solon.

Finalen var en lång blues med nästan alla medverkande, sångerskorna vilt svängande och bandet i ren Basiestämning. Klassikern Moanin’ fick vi på köpet som utgångspsalm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons