Recension

Ett hjärtslitande verk av förbluffande genialitetVarm och okonstlad skildring av kärleken mellan två bröder

Under strecket
Publicerad
Annons

”Jag äger inget av det. Det är allas. Det är shareware.” Orden fälls ungefär mitt i Dave Eggers omsusade och förtjusande debut Ett hjärtslitande verk av förbluffande genialitet. Det är Eggers själv som talar. Han intervjuas för en roll i MTV:s dokusåpa Real World, och försöker förklara för seriens producent varför han vill dela med sig av sig själv och sina erfarenheter i tv. Han kom inte med i Real World. I stället skrev han en bok om sitt liv. Och vad är en memoar om inte en sorts shareware, något som alla kan bruka och i bästa fall omforma och göra till sitt?
När Dave Eggers var 21 år gammal dog hans föräldrar i cancer, med bara fem veckors mellanrum. Eggers blir i ett slag föräldralös och surrogatpappa till sin tretton år yngre bror Toph. ”Ett hjärtslitande verk av förbluffande genialitet” är berättelsen om brödernas liv tillsammans, om sorgen men också om glädjen över den nyvunna friheten, om flytten till Kalifornien, sökandet efter bostad, skolor och arbete, om flickvänner, kamrater och - inte minst - om att vara ung i USA på 90-talet. Men den är först och främst en hyllning till syskonskapet. Jag kan inte komma på någon annan bok som så varmt och okonstlat skildrar kärleken mellan två bröder. Eggers berättelse genomsyras av en helt oemotståndlig hängivenhet till den yngre brodern. Varje presumtiv flickvän bedöms av hur väl hon behandlar Toph - den flicka som inte inser att lillebror självklart ska följa med ut på middag eller som inte intresserar sig för hans Magic-kort dumpas omedelbart. Varje gång Toph lämnas med en barnvakt drabbas Dave av panik och ser för sig hur barnvakten våldtar och lemlästar brodern. Och de innerligaste stunderna i boken är de mellan bröderna, som när de i all enkelhet kastar frisbee på stranden eller brottas i den kaotiska lägenheten.

Mycket i E.H.V.A.F.G. (författarens egen förkortning) är extremt tidsbundet och en del känns redan gammalt, men än sen? Att t ex ”På drift” fortfarande är värd att läsa är just för att den är så typisk för en specifik tid och kultur. För övrigt kan man, som Eggers själv föreslår, hoppa över sidorna 265-361, eftersom de handlar om livet för personer som är några och tjugo, och ”det livet är svårt att göra intressant.” Rådet kommer precis i början, under rubriken ”Råd och anvisningar för avnjutandet av boken”, som följs av ett långt förord som framför allt innehåller stycken som strukits. Därpå en avdelning kallad ”Erkännanden och tackord”, där författaren bland annat medger att det redan skrivs för mycket memoarliknande böcker, och att han är skamlöst självupptagen. Här ingår också en lista över vad boken kostat respektive inbringat författaren, liksom en genomgång av viktiga och återkommande teman.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons