Annons
Krönika

Mikael Parkvall:Världsspråket som försvann från den svenska skolan

Franska som främmande språk tappar mark i svenska skolor. Om man vill appellera till tonåringar ska man kanske betona franskans starka ställning också utanför Frankrike, menar SvD:s språkspaltsskribent Mikael Parkvall.
Franska som främmande språk tappar mark i svenska skolor. Om man vill appellera till tonåringar ska man kanske betona franskans starka ställning också utanför Frankrike, menar SvD:s språkspaltsskribent Mikael Parkvall. Foto: Hassan Ammar/TT

Om vi vill främja franskstudier kanske vi inte ska lägga allt fokus på Frankrike. I stället kan vi betona att franska är officiellt språk i 30 länder, talas i världens samtliga kontinenter och framför allt växer i Afrika – vars befolkning i sin tur växer snabbare än resten av världens.

Under strecket
Publicerad

Förra månaden skrev jag i denna spalt om undervisningen i främmande språk i svenska skolor. Den och dess resultat har förändrats kraftigt på senare tid. Dels tilltar engelskans dominans för varje år som går, och dels har spanskan kommit att inte bara utmana, utan rentav utmanövrera de traditionella tredjespråken tyska och franska.

För den som vurmar för dessa och vill slå ett slag för tyska finns det ett uppenbart argument: Tyskland är Sveriges viktigaste handelspartner, tyskarna är de vanligaste utomnordiska turisterna i Sverige, och bara drygt hälften av tyskarna behärskar engelska.

Annons
Annons
Annons