Annons
Janna, Juha och Steffie Eronen vid stranden utanför lägenheten i Lahtis.
Janna, Juha och Steffie Eronen vid stranden utanför lägenheten i Lahtis. Foto: Staffan Löwstedt

Världskänt experiment läggs på hyllan – i tysthet

Bidrag från staten utan några krav. Trots att Finlands världskända test med medborgarlön bara är halvvägs har landets regering tröttnat – istället gör de nu en satsning som går i helt motsatt riktning.

Uppdaterad
Publicerad

– Jag är ofrivilligt med. Jag fick inte bestämma om jag vill delta eller inte. Det känns fortfarande lite konstigt, säger Steffie Eronen, 38, när vi träffas i hennes nya hyrestvåa i vintersportstaden Lahtis.

För drygt ett år sedan fick hon veta att hon ska delta i det finländska experimentet med medborgarlön, eller basinkomst som det numera kallas. Myndigheterna lottade ut 2 000 deltagare som får 5 600 kronor i månaden under två års tid, utan att de behöver söka jobb eller göra något annat.

Steffie Eronen har fått basinkomst i drygt ett års tid. Nu har hon flyttat till Lahtis med dottern Janna för att studera till socionom.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 10

Det krävdes tre försök innan Steffie Eronen kom in på socionomutbildningen. Efter den hoppas hon äntligen få ett jobb i Finland.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 2 av 10

Basinkomsten på 5 600 kronor täcker inte ens hyran, som är 7 000 kronor. Familjen förlitar sig på Juhas lön. Men basinkomsten har varit ett mentalt stöd till Steffie.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 3 av 10

Finlands statsminister Juha Sipilä ville se om experimentet kan få fler arbetslösa ut i arbete.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 10
Bild 5 av 10

Experimentet började bra för Mira Jaskari när hon fick jobb som tidningsutdelare.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 6 av 10

Nu har Mira Jaskari sökt till en fotoutbildning. Hon har länge varit intresserad av foto men tanken att studera branschen är ny.

Foto: Staffan Löwsted Bild 7 av 10

Djurens rättigheter är viktiga för Mira Jaskari och hon har bland annat volontärjobbat som mentor för nya veganer. En stor sorg har varit att hennes kära katt nyligen dog vid 19 års ålder.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 8 av 10

Teslas Elon Musk spår en framtid där robotar sköter merparten av jobben, därför förespråkar han basinkomst.

Foto: Refugio Ruiz/AP Bild 9 av 10

När varuhuset Stockmann säljer en produkt plockar robotlagret automatiskt fram en ny vara. Människor behövs fortfarande till att packa varorna i lådor.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 10 av 10