Annons

Världsindex upp 13 procent i år

Det är ”tråkiga” värdeaktier och inte ”spännande” tillväxtaktier som seglat med barlast under senaste årens storm på börshaven. Därför har krängningarna varit mindre i Dow Jones industriindex än i Nasdaq kompositindex.

Under strecket
Publicerad

Efter år av bedrövelser har aktiemarknaderna världen över ryckt upp sig under våren och sommaren, och sedan årsskiftet har världsindex stigit med 13 procent. Men trots börsljuset är framtiden för den globala, och inte minst den amerikanska, aktiemarknaden osäker då tecknen på ekonomisk återhämtning är svaga. I första hand beror detta på att företagens resultatförbättringar kommer sig av kostnadsbesparingar. En hållbar börsuppgång kräver ökad efterfrågan bland kunderna och att företagen kan visa tecken på att försäljning och intäkter ökar.

På de väldiga referensbörserna i USA är bilden delad. Dow Jones har i år stigit med 12 procent medan Nasdaq stigit med 33 procent. Sett i ett längre perspektiv, sedan årsskiftet 1999-2000, är bilden spegelvänd. Asymmetrin beror på att traditionella industriföretag under åren klarat börssvängningarna betydligt bättre än företag som sysslar med ny teknologi och tjänster, varför förstnämnda i stort sett också varit en bättre investering. Försäljningen av ketchup och tandborstar påverkas inte mycket av att konjunkturen viker, men det gör däremot försäljningen av datorer och flygresor, så kallade cykliska aktier. Generellt gäller detta för aktier världen över även om det finns undantag. Teknologitunga ekonomier som de asiatiska går upp snabbt nu, men har fått mycket under de senaste årens nedgång.

Annons
Annons
Annons