Annons

Världshandelns rättssystem hotas av kollaps

Världshandelns rättssystem står inför en kollaps till följd av USA:s blockad mot nya domare i Världshandelsorganisationen (WTO). Redan på tisdag blir det skarpt läge.

– Det händer ingenting dag ett för svenska företag, men på lång sikt är det förödande, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).

Under strecket
Joakim Goksör / TT
Publicerad

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) tycker att USA har rätt i mycket av sin kritik mot WTO, men att Trumpregeringen går för långt när de förstör WTO-systemet genom att blockera tillsättningen av nya domare.

Foto: Joakim Goksör/TTBild 1 av 2

Världshandelsorganisationen (WTO), med brasilianaren Roberto Azevêdo som generaldirektör, ser ut att förlora sin funktion som högsta instans i handelsrättsliga konflikter i veckan. Arkivbild

Foto: Salvatore Di Nolfi AP/TTBild 2 av 2

På tisdag smäller det. Då löper mandatet ut för två av tre sittande så kallade appellationsdomare i WTO. Konsekvensen är att en 25-årig epok i världshandeln, med en högsta multilateral instans för att pröva handelskonflikter, tar slut.

– Om det inte finns någon som kan pröva en konflikt som uppstår i handeln kommer man vara mer försiktig att handla på nya marknader. Det kommer att begränsa världshandeln, det kommer att begränsa den globala tillväxten och det kommer att motverka spridningen av innovationer och ny teknik, säger Anna Hallberg.

Annons
Annons
Annons