Annons
X
Annons
X

Världsexpedition i Linnés fotspår

Carl von Linné fyller 300 år 2007 och firas med ett eget jubileumsår. Men redan i går startade firandet då journalisten Folke Rydén och fotografen Mattias Klum inledde en ettårig filmexpedition jorden runt i den världsberömde botanistens spår.

På en länk, längst ner vid Sydamerikas sydspets i Patagonien, svarade naturfotografen Mattias Klum i telefon inför en Carl von Linné-intresserad skara på en presskonferens i Stockholm i går. Tillsammans med journalisten Folke Rydén ska han göra en film, Expedition Linné, om vetenskapsmannen, hans upptäcktsfärder och upptäckariver. Expeditionen som pågår under hela året inleddes i går med Antarktis som första mål. Teamet tar sig sedan vidare till sju världsdelar. Filmen kommer att översättas till 30 språk och visas i tv.
– Vi vill hedra Linné och visa glädjen i att vara nyfiken, att vilja utforska. Vi tycker att det sköljer en ytlighetsvåg över världen och hoppas att filmen kan inspirera unga människor att vilja vända på stenar och utforska nya stigar. Vi ska försöka se spåren av människans framfart i världen, säger Mattias Klum.

Rydén och Klum ska resa på klassiskt vis med segelskutor, ånglok och luftballonger. Expeditionen kommer inte att dra sig för att klättra, paddla eller dyka för att nå sina mål. Filmen ska uppdatera Linnés egna frågor och några av världens mest framstående forskare kommer att medverka. Bakom filmen står Kungliga Vetenskapsakademien, Vetenskapsrådet och Kungliga Vitterhetsakademien.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Och det är många fler arrangemang som inleds i år för att väcka intresset för Carl von Linné. Bland annat öppnar en webbportal i morgon för att fånga upp frågor, samordna aktiviteter och informera intresserade.
  Regeringen har tillsatt en Linnédelegation för att organisera firandet och har bidragit med 27 miljoner kronor. En blygsam summa, enligt Anders Björck, ordförande i Linnédelegationen och landshövding i Uppsala län.
  – Vi behöver betydligt mer pengar och söker sponsorer bland annat i näringslivet. Det ska jämföras med danskarnas firande av H C Andersen då man hade en budget på nära 300 miljoner svenska kronor.

  Annons
  X

  Flera stora nationella satsningar inför jubileet väntar. En modern Linnéträdgård, av landskapsarkitekten Ulf Nordfjell, ska skänkas till Chelsea Flower Show i London, en av världens främsta trädgårdsutställningar. Trädgården ska skapas utifrån Linnés nyfikenhet och lust till naturen och kommer att få storleken 230 kvadratmeter.
  Ursvenska material som granit, stål och timmer kombineras med bland annat vilda växter till en gestaltning som speglar vår tid. Målsättningen är att besökarna ska kunna inspireras av det svenska sättet att förhålla sig till natur och kultur. Bokförlaget Natur och Kultur ger ut jubileumsboken System och passion, med bilder av Helene Schmitz och texter av författaren och professorn Nils Uddenberg.

  Skolprojektet Morgondagens Linné och Linnea är ett annat sätt att väcka intresset för Linné till liv. En nationell satsning kommer att ske från förskolan till forskningsnivå för att inspirera till samma upptäckariver och oräddhet som Linné hade.

  Ulrika Nandra

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X