Världsberömt foto på toa

Konst bredvid pissoaren och mästerlig fotografi vid toalettstolarna. I centrala Uppsala invigs i kväll den underjordiska utställningslokalen Galleri London. Lennart Nilssons världsberömda bilder är först ut på de kaklade toaväggarna.

Under strecket
Publicerad
Annons

För 75 år sedan var Galleri London en offentlig lyxtoalett. Det var någonting utöver det vanliga att uträtta sina behov just här. Lokalen som ligger under Fyristorg i Uppsalas absoluta mitt ritades av arkitekten Gunnar Leche 1927. Kaklet är av Ekebyporslin och toaletterna av den då nymodiga spolande sorten. När det begav sig kostade ett toalettbesök 10 öre. Papper ingick och innan man satte sig torkade kabinnettsdamen, som vaktade toaletten, av ringen och spolade en extra gång.
Men tiderna förändrades. Toaletten som kallades London på grund av sin likhet med storstadens tunnelbana blev illa ansedd som ett ”förargelsens hus” och stängdes i slutet av 1970-talet. Sedan stod lokalerna tomma i 25 år.

– Vi tyckte det var bedrövligt att en så fin lokal skulle stå tom här mitt i stan. Vi ville att det skulle bli ett ställe där vi kunde visa folk bra fotografi, säger fotografen Odd Uhrbom.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons