Annons
X
Annons
X

Världsberömd sajt säljs på konkursauktion

Han har skapat en av världens mest populära sajter. Men nu säljs han livsverk på konkursauktion. E24 berättar historien om 30-årige Andreas Viklund i Norrbottens inland.

Porjus är en liten by med drygt 300 invånare och för de flesta svenskar är orten nog mest känd sitt vattenkraftverk Och på senare tid har Andreas Viklund sett till att sätta platsen på kartan, även om han sedan några år bor i det större samhället Jokkmokk.

– Går jag ut på gatan i Jokkmokk är det ingen som vet vem jag är, men på Internet är jag känd, säger han.

Andreas Viklunds sajt, andreasviklund.com, har page rank 9, alltså den nästa högsta graderingen som en sajt kan få av sökmotorn Google. Exempelvis har cnn.com 10, vilket är det högsta, medan en av Sveriges mest populära sajter aftonbladet.se har 8, alltså snäppet under vad Andreas Viklund har.

Annons
X

Förklaringen till populariteten är att man på Andreas Viklunds sajt gratis kan ladda ner mallar för att bygga en egen hemsida. Arbetet med sajten började han 2005.

- Jag tänkte: ”Tänk vad kul det skulle vara om någon ville använda mallarna”. Jag satte som mål att få tusen personer att ladda hem mallarna. Det visade sig att jag hade fått bra kläm på det här med kvalitet och jag hade väl rätt känsla för design för de tusen nedladdningar som jag siktade på var uppnådda bara efter några dagar, säger Andreas Viklund.

Han säger att mallarna sedan dess har laddats ner i en omfattning som är helt omöjlig för honom att räkna. Och i sidfoten på varje mall står det att mallen är designad av Andreas Viklund.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  - Klickar man på mitt namn så kommer man till min hemsida. Texten med mitt namn kan vem som helst ta bort, men det har varit nog många som har låtit den stå kvar som ett litet erkännande för mitt arbete.

  – Och söker man på Google på ”designed by Andreas Viklund” så får man upp milontals resultat, det är ett enormt antal som använder den här mallen.

  Ett mått på vilket genomslag hans hemsida fått kan man se om man skriver in ”Andreas” i sökfältet på den internationella versionen av Google. Hans hemsida hamnar högst upp bland förslagen på resultat då man gör en sökning.

  Hemsidans genomslagskraft ledde till att Andreas Viklund blev totalt översköljd av annonsörer som ville köpa reklamplats av honom.

  Han säger att han inte räknat med att han skulle få några inkomster från sin verksamhet, men att han tillät en del företag annonsera på sajten och att han fick en del inkomster för det.

  – Det ramlade in intäkter från annonsörer.

  Det var också i samband med det som problemen började torna upp sig för honom.

  Andreas Viklund hävdar att sajten aldrig varit något annat än en slags hobby. Men Skatteverket menade att han sysslade med näringsverksamhet och skönstaxerade honom.

  - Jag fick en skatteskuld till följd av det och den har jag inte haft någon som helst möjlighet att betala. Det ledde sedermera till en konkurs, säger han.

  Sajten är den enda tillgång som han har och han hävdar att den är värderad mer än de 433 980 kronor som skatteskulden ligger på.

  - Naturligtvis skulle det vara jätteskönt att få den såld för då skulle jag få en omstart. Det skulle kunna bli något nytt för mig.

  Eftersom sajten fortfarande är Andreas Viklunds skötebarn hoppas han att köparen blir någon som är beredd att anställa honom eller på annat sätt ta hans tjänster i anspråk.

  Han säger att han aldrig varit någon affärsman utan bara är en kreativ person som är duktig på just det han sysslat med.

  – Jag har inte alls koll på siffrorna, det är det som är mitt bekymmer. Jag har total koll på allt som har med hemideskoder att göra, säger Andreas Viklund.

  Nu ligger hemsidan ute till försäljning på auktionssajten Kvarndammen där konkurstillgångar brukar säljas. Och andreasviklund.com utgör där en udda fågel bland begagnade bilar och motorcyklar.

  – Som jag förstår det har de aldrig tidigare sålt någon hemsida, säger konkursförvaltaren, advokat Magnus Müchler vid advokatfirman Kaiding i Gällivare.

  Han säger att han redan fått bud på 150 000 dollar, alltså närmare 1,1 miljoner kronor. Att det ännu inte har blivit någon affär beror på att det inte har gått att komma överens om villkoren för betalningen.

  – Man kan lämna bud nu men auktionen börjar ju egentligen inte förrän den 8 april, säger Magnus Müchler.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X