Annons
X
Annons
X

Världsbanken: Trump kan kickstarta ekonomin

Donald Trumps skattesänkningar och utgiftsplaner kan ge en skjuts för den amerikanska ekonomin och lyfta tillväxten globalt, även om hans handelspolitik innebär vissa risker med möjliga skadliga motåtgärder. Det uppger Världsbanken i en rapport enligt Bloomberg News.

Av Direkt
Foto: Evan Vucci/AP

Det är dock för tidigt att säga vilka nettoeffekterna av Donald Trumps ekonomiska politik kommer att bli, och Världsbanken har därför kvar sin BNP-prognos för USA på +2,2 procent i år och +2,1 procent nästa år.

Denna inkluderar inte effekterna av den nya politiken. Om Donald Trump genomför en sänkning av bolagsskatten från 35 till 15 procent och sänker de individuella skattesatserna så kan BNP-tillväxten i USA öka till 2,5 procent i år och 2,9 procent nästa år.

– När man har denna kombination av skattelättnader, så har man en positiv inverkan på investeringar och privat konsumtion, sade Ayhan Kose på Världsbanken prognosenhet.

Annons
X

Även ökade satsningar på infrastruktur kan öka tillväxten, men effekten kan dämpas om det innebär neddragningar på annat håll.

Världsbanken spår samtidigt att den globala ekonomin växer med 2,7 procent i år, en nedrevidering med 0,1 procentenheter från junirapporten. Minskad handel, svaga investeringar och förhöjd politisk osäkerhet har dämpat den globala ekonomiska aktiviteten. För nästa år väntas en tillväxt på 2,9 procent (3,0 i juni).

Annons
Foto: Evan Vucci/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X