Annons

Världsarvet enligt Google

Van Goghs ”Stjärnenatt” är en av Amit Soods favoritmålningar. Trots att den finns på Google Cultural Institute går han och tittar på den varje gång han besöker Moma i New York: ”Digital konst kommer aldrig att kunna ersätta fysisk.”
Van Goghs ”Stjärnenatt” är en av Amit Soods favoritmålningar. Trots att den finns på Google Cultural Institute går han och tittar på den varje gång han besöker Moma i New York: ”Digital konst kommer aldrig att kunna ersätta fysisk.” Foto: Linus Sundahl-Djerf / Svenska Dagbladet

I tysthet har han byggt en enastående plattform för att samla mänsklighetens kulturarv och historia. Men Amit Sood, chef för Google Cultural Institute, skyr rollen som världens curator.

Under strecket
Publicerad

Marc Chagalls takmålning i Opéra National i Paris kan detaljgranskas på ett helt nytt sätt på google.com/culturalinstitute och i appen ”Google arts & culture”.

Foto: Marc Chagall / Google Cultural InstituteBild 1 av 4

Martin Luther King 1964, fotograferad av Leonard Freed. Bilden, från High Museum of Arts samlingar, återfinns i utställningen ”Civil rights photography”, på google.com/culturalinstitute och i appen ”Google arts & culture”.

Foto: Leonard Freed / Google Cultural InstituteBild 2 av 4

Scenkonst presenteras som filmer, i 360 grader. Här Berlinfilharmonikerna.

Foto: Berlin Phil Media / Google Cultural InstituteBild 3 av 4

Anne Franks dagbok ingår i dokumentationen över Förintelsen.

Foto: Anne Frank House / Google Cultural InstituteBild 4 av 4

Vi börjar på golvet i Opéra National i Paris, och vi färdas uppåt. Uppåt, in i Marc Chagalls magnifika takmålning från 1964.

En kvinna bakom mig drar häftigt efter andan när Amit Sood börjar zooma.

Annons
Annons
Annons