Världens tio vackraste öar

Den populära resesajten Tripadvisor utser varje år världens vackraste öar. Användarna har röstat fram de bästa öarna och nu är listan för 2016 här – två europeiska svenskfavoriter placerar sig högt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons
Ljuvliga Mauritius.

Ljuvliga Mauritius.

Foto: Colourbox
Fernando de Noronha är ett dykparadis, berömt för sina havssköldpaddor.

Fernando de Noronha är ett dykparadis, berömt för sina havssköldpaddor.

Foto: Colourbox

1 / 10

Ljuvliga Mauritius. Foto: Colourbox

10 Fernando de Noronha

Fernando de Noronha är ett dykparadis, berömt för sina havssköldpaddor. Foto: Colourbox

Den brasilianska ögruppen är ett UNESCO-världsarv med en unik skärgård som har ett känsligt ekosystem. I det lugna, varma vattnet lever havssköldpaddor och delfiner, vilket gör att det rankas som ett av världens främsta resmål för dykare. På land finns flera vackra vandringsleder och makalösa stränder att besöka.

Annons
Annons
Overkligt vackert på Bora Bora.

Overkligt vackert på Bora Bora.

Foto: Colourbox

2 / 10

9 Bora Bora

Overkligt vackert på Bora Bora. Foto: Colourbox

Välkommen till paradiset! Bora Bora är ön för både spännande äventyr – simma med hajar, snorkla i fantastiska korallrev och dyk – och total avslappning. Men det är inte bara kristallklart vatten och turkosa laguner, ön har också en spännade historia efter att ha fungerat som försörjnings- och underhållningsplats för USA efter Japans attack på Pearl Harbor. Jan Troells film "Orkanen" spelades också in här.

Annons
Annons
Klassisk Thailandsvy.

Klassisk Thailandsvy.

Foto: Colourbox

3 / 10

8 Phuket

Klassisk Thailandsvy. Foto: Colourbox

Många är de svenskar som varje år semestrar i Thailand och Phuket. Fortfarande en prisvärd destination med mat och stränder i toppklass. Passar bra både för den som vill ha total avslappning, men också för den mer äventyrslystne då utbudet av diverse aktiviteter är stort – här finns allt ifrån vattensport och vandringar till nattmarknader och spaparadis.

Annons
Annons
Solnedgång på Mauritius.

Solnedgång på Mauritius.

Foto: Colourbox

4 / 10

7 Mauritius

Solnedgång på Mauritius. Foto: Colourbox

Ett tropiskt paradis med massor att göra, tycker Tripadvisors användare. Östaten i Indiska oceanen är välmående och har, efter Seychellerna, högst BNP av länderna i Afrika. I Port Louis, den moderna huvudstaden, finns en livlig marknad och ett återupplivat hamnliv. Mauritius är populärt för dykare och djuphavsfiskare, men också för den som vill koppla av med sol och bad på paradisiska stränder.

Annons
Annons
Gamla stan i Alcudia.

Gamla stan i Alcudia.

Foto: Morozova Tatiana/Colourbox

5 / 10

6 Mallorca

Gamla stan i Alcudia. Foto: Morozova Tatiana/Colourbox

I över 60 år har vi rest till det som kommit att bli svenskarnas favoritö nummer ett! Mallorca är en fantastisk destination som erbjuder några av Europas vackraste stränder (Es Trenc), härligt storstadsliv i miniformat i Palma, shopping och fantastiska matupplevelser. Dessutom är det ett optimalt resmål för den som vill vandra eller cykla då det ges fina möjligheter till det i de vackra Tramunta-bergen. Mallorca underskattas ibland, men ön är en skatt – med otroligt mycket att se och uppleva – en kort flygresa bort.

Annons
Annons
Balangan beach.

Balangan beach.

Foto: Colourbox

6 / 10

5 Bali

Balangan beach. Foto: Colourbox

Bali är på många sätt en komplett ö, som passar både för den som söker lugn och äventyr. Landskapet är hänförande vackert, och stränderna likaså (missa inte Balangan beach!). Vattnet är idealiskt både för surfning och dykning, och för den kulturellt intresserade finns flera vackra tempel att besöka. Öns spirituella näste Ubud – med stort fokus på yoga, hälsosam mat och självutveckling – är väl värt ett besök.

Annons
Annons
Hallå paradiset!

Hallå paradiset!

Foto: Colourbox

7 / 10

4 Providenciales

Hallå paradiset! Foto: Colourbox

Förra året gick guldmedaljen till Providenciales i den karibiska ögruppen Turk och Caicos nordost om Kuba. Avslappning står i fokus på denna paradisö med vajande palmer på kritvita stränder och ett turkost hav. På öns norra sida, nära Grace Bay, finner du öns finaste stränder som år efter år placerar sig på topplistor över världens vackraste stränder. För den som vill aktivera sig går det att göra i form av vattensporter, och ridning på stranden.

Annons
Annons
Seven Mile Beach, Negril, Jamaica.

Seven Mile Beach, Negril, Jamaica.

Foto: IBL

8 / 10

3 Jamaica

Seven Mile Beach, Negril, Jamaica. Foto: IBL

Jamaica är mångfaldens ö, och den har klättrat rejält i popularitet bland användarna då den inte ens placerade sig på topp-tio-listan i förra årets omröstning. I Tripadvisors motivering beskrivs ön som en smältdegel av kulturer från Afrika, Asien, Europa och Mellanöstern. Med sina milslånga, kritvita stränder och sin grönskande natur med vackra grottor, klippor och vattenfall ses Jamaica som en av Karibiens allra vackraste öar. Flest turister reser till Montego Bay och det lite lugnare Negril, men Bob Marleys ö är en plats där det finns mycket att se och uppleva.

Annons
Annons
Santorini sticker ut i Greklands övärld.

Santorini sticker ut i Greklands övärld.

Foto: Anterovium/Colourbox

9 / 10

2 Santorini

Santorini sticker ut i Greklands övärld. Foto: Anterovium/Colourbox

Santorini är en av Greklands mest bildsköna öar och har förevigats på otaliga vykort med de vita husen på de sluttande bergen. Ön är ett resultat av vulkanutbrott för flera tusen år sedan, och det som gett den dess dramatiska karaktär och stränder med svart lavasand. Är du på Kreta kan du passa på att ta en tur hit, med en katamaran från Heraklion tar det knappt två timmar att nå Santorini. Och vinnaren är:

Annons
Annons
Maui är känt för sin grönska och tropiska natur.

Maui är känt för sin grönska och tropiska natur.

Foto: Picasa/Colourbox

10 / 10

1 Maui

Maui är känt för sin grönska och tropiska natur. Foto: Picasa/Colourbox

Polynesiska Maui ser ut så som många tänker sig paradiset på jorden. Ett mecka för våg- och vindsurfare, och naturen är vidunderlig. Utsökt mat, vulkaner, fantastiska stränder och magiska solnedgångar gör Maui till en drömdestination man gärna vill uppleva en gång i livet. Klättrade upp en placering från fjolårets silvermedalj.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons