Annons
X
Annons
X

Världens största skidanläggning inomhus byggs i Danmark

Böjd över en flod och formad som en jättestor snöflinga. Så kan världens största inomhusanläggning för skidåkning komma att se ut – om en dansk resebyrå får som de vill. Ritningarna, med sex olika nedfarter, är redan klara.

[object Object]
Anläggningen kommer få skidåkning på över 3 kilometer om man räknar med de två backarna som ska ligga utomhus. Varje nedfart har en egen sittlift. Foto: CEBRA

KLICKA FÖR FLER BILDER FRÅN ANLÄGGNINGEN

Det är inget litet komplex som arkitektfirman Cebra har tag fram på önskemål av resebyrån Danski. Inomhuskomplexet kommer vara över 100 000 kvadratmeter stort och innehålla sex nedfarter med riktig snö i tre olika bågar över floden vid staden Randers.

Den översta bågen, som innehåller två svarta pister, planeras bli 110 meter hög.

Sammanlagt ska anläggningen ha över tre kilometers skidåkning om man även räknar med de två backarna som ska ligga utomhus. Varje pist får en egen sittlift och valven är sedan förenade med en hiss för att transportera skidåkarna mellan de olika svårighetsgraderna.

Annons
X

Förutom två svarta pister kommer Skidomen också ha två röda och två gröna nerfarter.

Arkitektfirman Cebra skriver i ett pressmeddelande att den grundläggande idéen med skidanläggningen är att föra en bit av Alperna till Danmark. Teamet har därför samarbetat med skidorten Alpe d´Huez i Frankrike. Delar av backarna i den tänkta anläggningen är exakta kopior av de populäraste nerfarterna i den franska alpstaden.

Den planerade inomhusanläggningen skiljer sig mycket från tidigare inomhusbackar, detta då denna ska att ha mängder med fönster så att skidåkarna kan se ut över området runt danska Randers.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är för att skidåkarna ska få en så nära upplevelse som möjligt av skidåkningen i Alperna. Utformningen möjliggör en spektakulär utsikt över Randers och flodområdet, står det i pressmeddelandet.

  Förutom nedfarterna ska anläggningen också innehålla en park för skateboardåkning och BMX-cykling, restauranger, butiker och ett hotell.

  Att anläggningens bågar sträcker sig över floden Gudenåen innebär att invånarna i Randers lättare kan ta sig över floden. Den nedre bågen ska ha gräs på taket och fungera lite som en stadspark, men med olika fritidsaktiviteter.

  Annons
  Annons
  X

  Anläggningen kommer få skidåkning på över 3 kilometer om man räknar med de två backarna som ska ligga utomhus. Varje nedfart har en egen sittlift.

  Foto: CEBRA Bild 1 av 7

  Som en snöflinga ska den gigantiska skidanläggningen se ut.

  Foto: CEBRA Bild 2 av 7

  Delar av de sex nedfarterna i bågarna är exakta kopior av alpbackar i Frankrike.

  Foto: CEBRA Bild 3 av 7

  Anläggningen förbinder också områdena på bägge sidor om floden med varandra.

  Foto: CEBRA Bild 4 av 7

  Till skillnad från andra inomhusanläggningar så ska anläggningen i Danmark ha mängder med fönster.

  Foto: CEBRA Bild 5 av 7

  Uppifrån ser anläggningen ut som en sexarmad snöflinga, fast den nedersta bågen blir inte vit utan grön av gräset på taket.

  Foto: CEBRA Bild 6 av 7

  Skidanläggningen kommer att bli en landskapsmärke i området runt Randers

  Foto: CEBRA Bild 7 av 7
  Annons
  X
  Annons
  X