Världens rikaste man satsar på att ta över i Europa

Att världens rikaste man kan bjuda på inträdet till sitt eget konstmuseum är kanske inte så konstigt. Men det aluminiumklädda arkitektoniskt djärva museet är samtidigt lite av en grindstuga framför en skock nya höga hus med skinande glasfasader i Mexico City som symboliserar alla grytor som Carlos Slim har ett finger i.

Under strecket
Publicerad
Mexikanska Carlos Slim är världens rikaste man.

Mexikanska Carlos Slim är världens rikaste man.

Foto: JASON DECROW
Annons

Slim har konsekvent följt den gamla maximen att köpa billigt och i alla fall i telekombranschen anklagas han för att sälja tjänster dyrt. Investeringen i ett tobaksbolag 1982 var själva fröet till vad som i dag är ett megaimperium med bank, bygg, fastigheter, gruvor och en minoritetsandel i New York Times som han lånade ut storbelopp till när tidningen befann sig i ett kärvt läge. Allt detta gör att Slim beräknas vara värd närmare 70 miljarder dollar.

Under de djupa mexikanska kriserna på 1980- och 90-talen höll han huvudet kallt och investerade när andra flydde. Den senaste tidens rubriker tyder på att han anar liknande vrakpriser i Europa. Hans América Móvil, med 250 miljoner kunder, gick nyligen in i ett österrikiskt och ett holländskt telebolag och talesmän gör ingen hemlighet av att man kan ha slagit i taket i Latinamerika.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons