Annons
X
Annons
X

Miljardärernas jätteras – 1,8 miljoner i sekunden

Den rekordusla starten på det globala börsåret har slagit hårt även mot världens rikaste. Hittills i år har de 400 rikaste fått se värdet på sina aktieinnehav krympa ihop med 2 600 miljarder kronor.

På Stockholmsbörsen har kurserna gått ned med 10 procent sedan årsskiftet och i USA är Nasdaq-börsen ned med lika mycket.

Utvecklingen har även slagit mot världens rikaste. Enligt Bloomberg Billionaires Index förlorade världens 400 rikaste personer omkring 1 000 miljarder kronor den här veckan.

Räknar man med de kraftiga nedgångarna i veckan före så har värdet på deras samlade aktieförmögenhet gått ned med 2 600 miljarder kronor.

I sju fall fick de rikaste personerna se hur deras aktieinnehav krympte ihop med mer än 1 miljard dollar (8,5 miljarder kronor) bara under fredagens handel.

Några få har ändå lyckats gå mot strömmen och lyckats öka värdet på sin börsförmögenhet. Bäst har det enligt Bloomberg gått för den indiska oljemiljardären Mukesh Ambani, vars förmögenhet ökat med 5,2 miljarder kronor i värde i år.

Räknar man i procent är det Pan Sutong, ordförande för ett Hongkongbaserat investmentbolag som förlorat mest med en nedgång på 34 procent.

De dollarmiljardärer som har förlorat mest i dollar räknat är:

Foto: Mark Lennihan/TT

Foto: Mark Lennihan/TT Bild 1 av 6
Foto: Mark Lennihan/AP Bild 2 av 6
Foto: Mark Lennihan/AP Bild 3 av 6
Foto: AP Bild 4 av 6
Foto: Evan Agostini/AP Bild 5 av 6
Foto: Torrecilla/AP Bild 6 av 6
Foto: Mark Lennihan/AP Bild 1 av 1

Del 1 av 5

Jeff Bezos

Foto: Mark Lennihan/AP

Jeff Bezos är den som i dollar räknat fått se sin aktieförmögenhet krympa mest i år. Hittills värderas nedgången till 75 miljarder kronor.

Jeff Bezos är grundare och storägare i e-handelsföretaget Amazon. Bolaget har också en omfattande satsning på att sälja it-tjänster via datamolnet.

Med sina egna pengar har han även köpt tidningen Washington Post.

Annons
X
Annons
X
Foto: Mark Lennihan/AP Bild 1 av 1

Del 2 av 5

Bill Gates

Foto: Mark Lennihan/AP

Bill Gates, medgrundare till it-företaget Microsoft, har fått se sin förmögenhet minska med 57 miljarder kronor. Han har ofta varit i toppen på listan över världens rikaste personer och är med sina 650 miljarder kronor den nu klart rikaste.

Det är omkring tio år sedan han slutade arbeta heltid på Microsoft och började i stället arbeta mer på välgörenhetsstiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation.

För två år sedan lämnade han också posten som ordförande för bolaget och arbetar nu som teknisk rådgivare till Microsofts vd Satya Nadella.

Annons
X
Annons
X
Foto: AP Bild 1 av 1

Del 3 av 5

Wang Jianlin

Foto: AP

Wang Jianlin är en kinesisk affärsman som i år fått se värdet på sin förmögenhet minska med 54 miljarder kronor. Wang Jianlin är ordförande för Dalian Wanda Group, ofta beskrivet som Kinas största fastighetsbolag. Han äger också en femtedel av fotbollslaget Atlético Madrid.

Han började sin karriär i Folkets befrielsearmé och är sedan början av 1990-talet i ledningen för Dalian Wanda Group. Företaget är också världens största ägare av biografer.

Annons
X
Annons
X
Foto: Evan Agostini/AP Bild 1 av 1

Del 4 av 5

Carlos Slim

Foto: Evan Agostini/AP

Carlos Slims förmögenhet har minskat med 49 miljarder kronor sedan början av året. Fast mexikanen Carlos Slim har ändå en betydande förmögenhet kvar och han har flera gånger tidigare varit världens rikaste man.

Han har varit verksam i en rad branscher. Den mest omtalade satsningen är på teleområdet med Telmex och América Móvil.

Carlos Slim har ibland beskrivits som Mexikos svar på Warren Buffet och hans innehav står för en stor del av värdet på den mexikanska börsen.

Annons
X
Annons
X
Foto: Torrecilla/AP Bild 1 av 1

Del 5 av 5

Amancio Ortega

Foto: Torrecilla/AP

Amancio Ortega har fått se sin förmögenhet minska med 48 miljarder kronor hittills i år. Spanjoren Amancio Ortega har grundat modeföretaget Inditex där bland annat klädkedjorna Zara och Massimo Dutti ingår.

Totalt har Inditex drygt 6 700 butiker.

Amancio Ortega har en mycket kort period varit världens rikaste man och är Spaniens rikaste.

Annons
Annons
X
Annons
X