Världens populäraste trollkarl firas på egen dag

Harry Potter
Harry Potter Foto: Peter Mountain/ TT/ NTB Scanpix

Han är världens populäraste trollkarl. Den andra maj firas Harry Potter-dagen över hela världen.

Publicerad

"Han kommer bli berömd. En legendar. Jag skulle inte bli förvånad om i dag vore känt som Harry Potter-dagen i framtiden. Det kommer skrivas böcker om Harry, och alla barn i vår värld kommer känna till hans namn."

Så skrev författaren JK Rowling i den första boken om Harry Potter, "Harry Potter och de vises sten". Då kunde hon inte ana att orden hon skrev skulle bli helt sanna.

– Jag skulle ha varit galen om jag hade förväntat mig det här, säger JK Rowling i en intervju med BBC.

Harry Potters skapare JK Rowling.
Harry Potters skapare JK Rowling. Foto: Evan Agostini / TT / NTB Scanpix

En dag under en tågresa, när hon satt och tittade ut på landskapet, fick hon upp bilden av Harry i sitt huvud.

– Jag kunde se honom framför mig, och jag har aldrig känt en sådan kick i hela mitt liv.

JK Rowling var en ensamstående mamma, utan både pengar och jobb, och satt och skrev på ett kafé när hennes bebis sov. Det tog fem år från det att hon fick idén på tåget till dess att första boken var färdig. I dag har hon tjänat miljoner på böckerna; det är den mest sålda bokserien någonsin, och bara Bibeln har översatts till fler språk.

– Ingen kunde ana det här, säger hon.

Harry är den föräldralösa pojken som bor hos elaka styvföräldrar och en hemsk styvbror. Som elvaåring får han veta att han bär på magiska krafter. Harry börjar på Hogwarts, skolan för häxkonster och trolldom, och tillsammans med sina vänner Hermione och Ron kämpar han mot mörka krafter. Daniel Radcliffe, som spelar Harry, har blivit så känd efter filmerna att det bara är ett enda ställe i världen där han kan gå på gatorna i fred.

– New York. Även om folk känner igen mig bryr de sig inte, säger han.

Det har skapats en hel kultur kring Harry Potter och miljontals fans världen över är engagerade i olika aktiviteter. Harry Potter-dagen firas just den andra maj då det var dagen som han och fienden Voldemort hade sin sista strid på Hogwarts. Totalt har sju böcker och åtta filmer släppts om Harry Potter. Dessutom har "Harry Potter och det fördömda barnet", ett teatermanus, givits ut i bokform.

Annons

Harry Potters skapare JK Rowling.

Foto: Evan Agostini / TT / NTB Scanpix Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons