Världens näst längsta man till final i Paralympics

De flesta av idrottarna i Paralympics har gjort en bragd bara genom att kunna delta i Rio. SvD listar här några av de främsta profilerna, från 246 centimeter långe Morteza Mehrzad till kvinnan som lyckades bryta mark inom iransk idrott.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

I volleybollarenan i Rio dras de flestas ögon mot iraniern Morteza Mehrzad. Delvis för att han avgör många av poängen, men framför allt eftersom han är 2,46 meter lång – världens näst längsta man. Morteza Mehrzad föddes 1987 med diagnosen akromegali som ger en onormal kroppslig tillväxt till följd av för hög insöndring av tillväxthormon i blodet.

När Morteza Mehrzad var 15 år råkade han ut för en olycka och skadade sitt bäcken så allvarligt att hans högra ben slutade att växa. Därefter har han haft svårigheter att gå och använder oftast rullstol. Att Mehrzad hamnade i iranska landslaget i sittande volleyboll beror på en slump. Landslagscoachen Hadi Rezaei satt framför tv:n 2011 när det plötsligt dök upp ett inslag med personer som hade fysiska avvikelser och ovanliga talanger. En kort glimt av Morteza Mehrzad fick Rezaei att haja till och via tv-bolaget lyckades han få kontakt med Mehrzad, som bor i en avskild ort vid kusten i norra Iran.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons