Annons

Världens mest överskattade städer

Fyra resejournalister träffas i Marrakech. En diskussion uppstår om vilka städer de gärna återvänder till, samt vilka de tycker det skrivs för mycket om. Resultatet är en lista över tio överskattade städer. SvD:s bereste Bobo Karlsson var med – och delar här med sig av åsikterna.

Under strecket
Publicerad

Fyra resejournalister inklusive Bobo Karlsson diskuterade fram världens mest överskattade städer. Här är resultatet i ett bildspel. På bilden Markusplatsen i Venedig. ”Hit kan ingen i gruppen tänka sig att frivilligt återvända.”

Foto: BETSY VERECKEY/APBild 1 av 10

En grupp skolbarn utanför Schoenbrunnslottet i Wien. ”Europas stora överskattade monumentala tråkmåns.”

Foto: HANS PUNZ/APBild 2 av 10

Marknad i Amsterdam. ”Man får ju nästan inte tycka illa om något så mysigt.”

Foto: PETER DEJONG/APBild 3 av 10

Dubai och världens högsta byggnad Burj Khalifa. ”Hur detta torrbolliga, vulgärlyxiga, falska, humorlösa Las Vegas lyckats få ett sådant medialt genomslag – och erkännande – är obegripligt.”

Foto: KAMRAN JEBREILI/APBild 4 av 10

San Francisco. ”Så vacker, så liten, så tråkig ... lyder domen.”

Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ/APBild 5 av 10

Hongkong. ”Våldsamt överskattat.”

Foto: VINCENT YU/APBild 6 av 10

”Överöses inte Sydney med för mycket kärlek i medier?”

Foto: RICK RYCROFT/APBild 7 av 10

Kapstaden. ”Precis som för ett Amsterdam, San Francisco eller Rio de Janeiro ligger det ju en fara i att vara lite för vacker.”

Foto: SCHALK VAN ZUYDAM/APBild 8 av 10

Köpenhamn. ”Internationellt grovt överskattad.”

Foto: JAN OLSENBild 9 av 10

Rio de Janeiro. ”Vykortet som rör på sig.”

Foto: RICARDO MORAES/APBild 10 av 10

Diskussionerna går vilda på underbara Café du Grand Balcon vid det mytomspunna torget Djemaa El-Fna i Marrakech tillsammans med en kamrat från New York, även han resskribent. Han har köpt hus i medinan i såväl Marrakech som Tanger, funderar på att sälja det ena.

Det bortskämda samtalsämnet är om han ska sälja huset i Marrakech, för att staden blivit för borgerlig och fransk – och behålla Tanger för att det är mer genuint och lite farligare. Eller om det är precis tvärtom, att Tanger egentligen är lite dött och trist, att det är i Marrakech allting händer.

Annons
Annons
Annons