Annons

Världens mest obehagliga dockfilm

Charlie Kaufman och Duke Johnson.
Charlie Kaufman och Duke Johnson. Foto: UIP/Paramount Pictures

Den har kallats årets mest mänskliga film – utan att ha en enda människa i rollistan. På fredag har Charlie Kaufmans och Duke Johnsons mödosamt animerade dockfilm "Anomalisa" svensk premiär.

Under strecket
Publicerad

Dockor i väntan på tagning.

Foto: Chris "Toots" Toot/Paramount

Charlie Kaufman stod återigen och grät på produktionsbolaget Starburns Industries som ligger i en slottslik byggnad med torn och välvda passager. Filmen han arbetade med höll på att få det Burbank-baserade bolaget att gå omkull. Problemet var storleken på huvudpersonerna. Och att de var gjorda av silikon.

Den 12 februari får ”Anomalisa”, en av de obehagligaste dockfilmer som har gjorts, svensk premiär. Den deprimerade självhjälpsförfattaren Michael Stone landar i Cincinnati där han ska hålla ett föredrag utifrån sin bästsäljande bok om kundtjänstoptimering. Han navigerar i en värld befolkad av människor med ett och samma utseende och en och samma röst: medpassagerarna, taxichauffören och hotellpersonalen ser alla likadana ut. Därför är mötet med Lisa omvälvande, äntligen kan han urskilja en person ur massan med en egen, unik stämma.

Annons
Annons
Annons