Ledare

Tove Lifvendahl:Världens mest attraktiva invandrarland är inte Sverige

Statsminister Stefan Löfven besöker boende och personal på Rågsveds servicehus och talar om ett Sverige där drömmar blir verklighet.
Statsminister Stefan Löfven besöker boende och personal på Rågsveds servicehus och talar om ett Sverige där drömmar blir verklighet. Foto: Tomas Oneborg, SvD
Under strecket
Publicerad
Annons

Det finns få så slitna vänsterretoriska figurer som den avfärdande om USA. Variationer på det fräna och defensiva "Ja, vi ska i alla fall vara glada för att vi inte har det som i USA!" återkommer regelbundet. Idag var det Stefan Löfven som under sitt tal på ett äldreboende i Bandhagen fastslog att Sverige gudskelov inte är som USA. "I USA talar de om den amerikanska drömmen. Men för allt för många så blir det just det – en dröm som aldrig slår in. I Sverige använder vi verktyg som gör drömmen till verklighet."

Verkligen? Under perioden 2007–2011 uppnådde 9 procent av inrikesfödda (hit räknas naturligen även andra generationens invandrare) inte gymnasiebehörighet. För de utrikesfödda är siffran 35 procent. Mer än var tredje utrikesfödd uppnår alltså inte gymnasiebehörighet, (vilket innebär godkända betyg i engelska, matematik och svenska eller svenska som andra språk). Hur länge man har bott i Sverige påverkar givetvis resultaten, men i SCB:s rapport Integration – en beskrivning av läget i Sverige (december 2013) finns också exempel på urskiljningsbara grupper där hela 26 procent inte når gymnasiebehörighet trots att de har varit i Sverige i tio år eller längre. Jag vet inte om Stefan Löfven sonika tänker bort dessa unga människor när han talar om att vi i Sverige förverkligar drömmar, för de verktyg han talar stort om tycks inte ha funnits tillgängliga exempelvis på de svenska skolor där hälften av eleverna går ut med ofullständiga betyg.

Annons
Annons
Annons