Annons

Kjell Häglund:Världens mäktigaste sekt hjälper ”utvalda” Trump

USA:s president Donald Trump bad tillsammans med den republikanske senatorn James Lankford och den demokratiske senatorn Chris Coons vid Nationella bönefrukosten i Washington tidigare i år.
USA:s president Donald Trump bad tillsammans med den republikanske senatorn James Lankford och den demokratiske senatorn Chris Coons vid Nationella bönefrukosten i Washington tidigare i år. Foto: TT

Dokumentärserien ”The Family” – om en enormt inflytelserik religiös sekt i USA – förklarar vad troende republikaner ser hos den Bibel-illiterate Donald Trump. Målet är att via maktens män sprida en kraftigt förenklad version av Jesu evangelier. Bakom allt står en norsk präst inspirerad av nazismen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Även för en USA-politiknörd, som grävt ner sig i både nuet och historien för att försöka förstå symbiosen mellan religiösa republikaner och hedonisten Donald Trump, har vissa saker förblivit mysterier.

Hur kommer det sig att högerkristna toppolitiker blev så till sig av Trumps tal på den årliga Nationella bönefrukosten i Washington – där Trump i stället för att prata om helig gemenskap hånade Arnold Schwarzeneggers övertagande av hans reality-tv-serie – att de sedan ställde sig bakom en sittande Trump och lade sina händer på hans axlar och bad med honom?

Annons
Annons
Annons