10 råd: Dieten som ger människan längst liv

Det är inte en utan flera dieter som bidrar till ett långt liv. Den slutsatsen drar SvD:s Henrik Ennart efter att ha besökt de ”blå zonerna” där flest 100-åringar lever. Utifrån mötena med världens äldsta människor har SvD samlat de tio viktigaste råden kring just maten.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

En lärdom från de blå zonerna är att de människor som blivit äldst och friskast på vår planet har livnärt sig på helt olika sorters råvaror. I vissa zoner ingår mycket fisk, i vissa mycket kolhydrater från spannmål eller rotfrukter. Kring Medelhavet är geten central med sin ost och yoghurt. På några platser har man ätit mest vegetariskt, på andra har det varit större inslag av kött.

– Vi växte upp på ett litet familjejordbruk. Allt vi åt kom från gården där vi också hade kor och grisar. På den tiden tog vi tillvara precis allt på djuren, även inälvor och vi åt mycket blodkorv. Vi gjorde den smal och den var mycket godare än idag. Mina bröder brukade fiska och sedan plockade vi svamp och bär i skogen, berättade Birgit Olofsson, 98, för SvD:s Henrik Ennart under ett av hans besök på Skansenhemmet i Vittsjö som med svenska mått härbärgerat exceptionellt många 100-åringar.

Annons
Annons
Annons