Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Design

Vi ses i lobbyn

Foto: Alamy

Sköna sängar i all ära, men det är incheckningen som sätter ribban för semesterkänslan.

Text: Oskar Hammarkrantz - 31 januari 2020
Annons
Alamy
Foto: Alamy

1 / 6

New York palace

Foto: Alamy

Budapest, Ungern

Försäkringsbolaget New York life insurance company har inte längre något pampigt huvudkontor i Budapest. Men istället har staden fått ett osedvanligt imponerande belle epoque-mästerverk till hotell. Precis bredvid den torgliknande lobbyn ligger också New York café, som ett flertal gånger utnämnts till världens vackraste restaurang. Den perfekta platsen för att avnjuta en afternoon tea och drömma om svunna tiders flärd. 

Annons
Annons
Alamy
Foto: Alamy

2 / 6

Hotel Mono

Foto: Alamy

Singapore

Lobbyn på Hotel Mono kan bäst beskrivas som 1960-talets visioner om framtida rymdarkitektur, förfinad och i mer mänskligt format. Extra pluspoäng får man för den i väggen inbyggda Eero Arnio-stolen. Den monokroma och futuristiska inredningen kontrasterar starkt mot exteriören, som utgörs av sex före detta butiksbyggnader från det sena 1800-talet, och som förenats till en ytterst väl fungerande enhet. Bakom designen står Spacedge designs.

Annons
Annons
Alamy
Foto: Alamy

3 / 6

Four seasons hotel

Foto: Alamy

Kuwait city, Kuwait

Tio meter höga, karvade kalkstensväggar, en dramatisk spiraltrappa och en incheckningsdisk på två ton, urkarvad ur ett stycke onyx. Kanadensiska designfirman Yabu Pushelberg har inte sparat på krutet när de skapat denna lyxiga lobby. Hotellet äger också en imponerande konstsamling i världsklass, och verken på väggarna byts med jämna mellanrum ut, så att stamgäster hela tiden ska känna förnyelse i en annars bekant miljö.

Annons
Annons
Alamy
Foto: Alamy

4 / 6

Faena hotel

Foto: Alamy

Miami, USA

Pelare och tak i guld. Sparsmakat är inte ordet man söker när man kliver in i Faenas hotellobby. Men så är det också en salig blandning namnkunniga kreatörer som ligger bakom mixen. Rem Koolhaas och Norman Foster har tagit filmmakaren Baz Luhrmann och hans fru, kostymören Catherine Martin till hjälp för att maximera maximalismen. Så många starka viljor och visioner skulle kunna sluta i en hopplös soppa, men 2017 röstades Faena fram till USA:s bästa hotell av restidningen Condé Nast Travellers läsare. 

Annons
Annons
Alamy
Foto: Alamy

5 / 6

Room mate emir hotel

Foto: Alamy

Istanbul, Turkiet

Lázaro Rosa-Violán studio visar att modern lyx och elegans också kan vara färgglad och lekfull, med patinerad mässing och takkronor i rosa glas. Spanjoren Rosa-Violán har tidigare skapat bland annat restaurangerna Boca grande i Barcelona och Ibérica i London, liksom ett 40-tal hotell-
inredningar världen över. Alla med samma mix av klassisk finess och samtida våghalsighet. Det blir aldrig tråkigt helt enkelt.

Annons
Annons
Alamy
Foto: Alamy

6 / 6

Union station hotel

Foto: Alamy

Nashville, USA

1986, när tågen inte längre gick lika ofta till countryns huvudstad, gjordes den gamla tågstationen om till ett maffigt hotell med 125 rum och tolv sviter. Den imponerande lobbyn påminner om tågens förra storhetstid, och tack vare strategiskt placerade sittgrupper skapas små rum i den gigantiska salen, som faktiskt lyckas kännas både intim och inbjudande trots sin enorma
volym.

Annons