X
Annons
X
Recension

Die Hauptstadt : Roman Världens första EU-roman viktig och underhållande

Robert Menasse, österrikisk författare, gillar Europa. Med "Die Hauptstadt" har han skrivit världens första EU-roman. Huvudstaden är förstås Bryssel, centrum i en krisande europeisk kontinent och i en underhållande transnationell berättelse.

Robert Menasse nya bok ”Die Hauptstadt” utspelar sig i EU-sätet Bryssel. Foto: IBL, Suhrkamp

Under det senaste årtiondet har den svenska litteraturen öppnat upp sig för politiken på nytt. 00-talet, när varje samtal om politisk litteratur inleddes och avslutades med brasklappen att ”man ju ändå inte vill skriva plakatlitteratur”, känns långt borta, och idag är frågan snarare den motsatta: Är det möjligt att skriva en litteratur som inte är politisk?

Den frågan besvarar olika författare på olika sätt. Men ett svar som i alla fall jag skulle tro är gemensamt, är att den Europeiska Unionen som institution inte är möjlig att skriva skönlitteratur om. Vissa uppskattar EU, andra avskyr det – men det är inget vi skriver dikter eller romaner om.

Robert Menasse nya bok ”Die Hauptstadt” utspelar sig i EU-sätet Bryssel.

Foto: IBL, Suhrkamp Bild 1 av 2

Robert Menasse (född 1954) fick prestigefulla ”Deutscher Buchpreis” för sin EU-vänliga roman som samtidigt är djupt kritisk mot författarens hemland Österrike.

Foto: DBP/Christina Weiss Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X