Annons
Krönika

Carl-Johan Malmberg:Världens dyraste tavla – är det en äkta Leonardo?

Två versioner av ”Salvator Mundi”. Till vänster en version där en konservator har tagit bort alla övermålningar från senare århundraden, till höger den till stora delar helt nymålade version som Christie’s sålde för en rekordsumma.
Två versioner av ”Salvator Mundi”. Till vänster en version där en konservator har tagit bort alla övermålningar från senare århundraden, till höger den till stora delar helt nymålade version som Christie’s sålde för en rekordsumma. Foto: Piero Oliosi/TT

Christie’s sålde den som en ­autentisk Leonardo da Vinci-målning för en ­rekordsumma. Men var finns den nu – och är den ens skapad av renässansmästaren? Ju mer Carl-Johan Malmberg tittar på fotografier av tavlan, desto osäkrare blir han.

Under strecket
Publicerad

Bör man skriva om en målning som man bara har sett i reproduktioner? Helst inte. Men ska man skriva om ”Salvator Mundi” (Världens frälsare) som påstås vara målad av Leonardo da Vinci har man inget val. Målningen är försvunnen. Vad vi har är fotografier av de olika skick den befunnit sig i sedan den dök upp i offentligheten 2005. I november 2017 såldes den av Christie’s i New York till en okänd köpare, efter att ha ägts av flera personer och under några få år ökat lavinartat i pris. Nu blev den världens dyraste målning, 450 miljoner dollar. Christie’s sålde den som en autentisk Leonardo.

Var målningen just nu finns vet vi inte. Men det finns rykten. Ett är att den som köpte den via ombud var Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Ett annat är att den ligger i ett skattebefriat konstförråd i Schweiz. Ett tredje är att den finns på bin Salmans lustjakt.

Annons
Annons
Annons