Världens börser tar en paus i år

Bolagsvinster, styrräntor och terrorhot. Det är de nyckelfaktorer som står i fokus på den globala aktiemarknaden efter ett första kvartal där börserna verka ha tagit en paus för att fundera över framtiden i spåren av förra årets massiva kursuppgångar.

Under strecket
Publicerad
Annons

Godkänt, men inte mer. Och rent ut sagt svagt om man jämför med fjolåret. Det blev facit av första kvartalet 2004 på den globala
aktiemarknaden.
Morgan Stanleys världsindex steg med drygt 2,5 procent. Det kan jämföras med en kursuppgång på hela 31 procent under helåret 2003 (mätt i dollarbaserade index).
Samtidigt var spridningen ovanligt stor mellan olika länder under årets tre första månader – från ett plus på 23 procent i Wien till ett minus på 1,5 procent i London.

Den trenden avspeglar sig inte minst på utvecklingsländernas börser. De stora, internationella placerarna verkar ha stuvat om rejält i sina portföljer.
Några exempel:
”Lulaeffekten” i Brasilien har klingat av. När investerarna för ett drygt år sedan fick klart för sig att nyvalde presidenten Luiz Inacio Lula da Silva inte tänker föra
någon omvälvande ekonomisk vänsterpolitik blev det startskottet för rena rallyt på Sao Paolobörsen. Kurserna fördubblades ifjol men har stått och stampat i år. I stället har mer kapital letat sig till Mexiko som haft en kursuppgång på nästan 20 procent i år.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons