Annons

Världens bästa restaurang stänger för gäster

Ferran Adrià, kocken och hjärnan bakom legendariska restaurangen El Bulli utanför Barcelona, berättar att restaurangen kommer hålla stängt från och med hösten 2011.

Publicerad
Utsikten från terassen på El Bulli. Ferran Adrià tänker stänga restaurangen för gäster men fortsätta att utveckla nya matupplevelser där.
Utsikten från terassen på El Bulli. Ferran Adrià tänker stänga restaurangen för gäster men fortsätta att utveckla nya matupplevelser där. Foto: EL BULLI RESTAURANT/GETTY IMAGES

Restaurang El Bulli har den högsta utmärkelsen i Michelinguiden, tre stjärnor, och har de senaste åren rankats som nummer ett i prestigefyllda World’s 50 Best Restaurants. Varje år får de över två miljoner förfrågningar om bordsbokning. Endast 44 gäster får plats varje kväll, under en säsong som varar endast några månader per år. En omöjlig ekvation alltså.

Restaurangen har som ingen annan varit banbrytande konceptuell, den har vetenskapligt och konstnärligt analyserat råvaror och sättet vi äter på, för att sedan bygga upp allt på nytt igen.

Varför slutar ni?

Annons

– Jag vill veta om det finns något mer bortom det vi redan gjort, om det finns ett helt nytt format för ätande. Vår workshop kommer arbeta vidare som vanligt, men inte laga mat för gäster, så tekniskt sett stänger vi inte, säger Ferran Adrià till SvD.

Vad inspirerar dig mest just nu?

– Kina har en oändligt rik och fascinerande matkultur, vi har mycket att lära oss där.

Se rätterna du kunde ha ätit ... elbulli.com

Mattias Kroon

Annons
Annons

Utsikten från terassen på El Bulli. Ferran Adrià tänker stänga restaurangen för gäster men fortsätta att utveckla nya matupplevelser där.

Foto: EL BULLI RESTAURANT/GETTY IMAGES Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons