Världens bästa restaurang

René Redzepi, kocken och hjärnan bakom restaurang Noma i Köpenhamn, var märkbart rörd när han tog emot priset för The World’s Best Restaurant på galan i London precis.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Det här betyder mycket för skandinavisk mat. Ett litet fönster har nu öppnats, världens ögon är på vår regions mat. Åtminstone några år till, och under tiden måste vi i norr definiera vad som är vår mat. Innan det fönstret stängs, och öppnas för någon annan region.

Publiken, som bestod av de främsta matjournalisterna och kockarna i världen, skrek och klappade unisont i glädje när köksgänget från den lilla krogen i Köpenhamns hamnkvarter sprang upp på scenen.

– Tyvärr kunde inte den viktigaste personen på restaurangen komma, vår diskplockare Ali. Men han är med oss här ändå, sa René och visade stolt upp hela gängets t-shirts, där Alis glada ansikte är tryckt.

René kommer ursprungligen från Makedonien, och har på rekordtid skapat en helt ny nordisk gastronomi, på lokala örter som tidigare kallades ogräs, och serverar hellre myskoxe från Grönland än fransk biff.

Den av många ansedda restaurangen El Bulli fick då år 2010 känna sig besegrad på tronen och nöja sig med plats nummer två, tätt följd av Heston Blumenthals The Fat Duck. Två svenska restauranger, Mathias Dahlgren och Oaxen, fanns också med på listan, nummer 25 respektive 42. Alla kockar i rummet stod på rad för att gratulera René och Noma, även Ferran Adria från El Bulli.

– Noma är något alldeles speciellt, René är en god vän och gjorde underverk när han jobbade hos mig för många år sedan, jag önskar honom all lycka till, sa Ferran Adria.

Anmärkningsvärt på årets gala var även att den lilla opretentiösa bistron Le Chateaubriand i Paris hamnade på plats 11, mycket högre än alla gamla fina gastronomimuseum med Alain Ducasse och Joel Robuchon i spetsen. Vilket visar att World’s 50 Best Restaurants har helt andra bedömningskriterier än t ex MIchelinguiden, som bara uppmärksammat Noma med två utav tre möjliga stjärnor, och inte uppmärksammat Le Chateaubriand alls.

– Jag älskar maten och stämningen på Noma, det är unikt, sa Le Chateubriands kock Inaki Aizpaparte med ett höjt ögonbryn och en cigg i munnen. Jag bryr mig inte alls om Michlin, den här utmärkelsen är mycket roligare för mig och något helt annorlunda mot allt annat. Noma förtjänar all uppmärksamhet, och det ska bli spännande att se vad som händer i Skandinavien i framtiden.

Mattias Kroon

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons