Annons
Recension

Paper storiesVärldens äldsta papper i sinnrik exposé

Solfjädrar kan ges som gåvor. Om de dekorerats av en känd konstnär kan man sedan ta bort bamburibborna och bevara själva målningen. Mängder av solfjädrar från  Kina kom till Europa under 1400–1500-talen.
Solfjädrar kan ges som gåvor. Om de dekorerats av en känd konstnär kan man sedan ta bort bamburibborna och bevara själva målningen. Mängder av solfjädrar från Kina kom till Europa under 1400–1500-talen. Foto: Tony Sandin

Historiskt dasspapper, förpackningar, offergåvor och konstverk – papperets fascinerande historia blir till en lärorik och vacker utställning på Östasiatiska museet.

Under strecket
Publicerad

Världens äldsta daterade pappersdokument från år 265–330 upptäcktes av Sven Hedin (1865–1952) i ruinstaden Loulan i Taklamakanöknen. De är världsberömda som ”Loulanpapper”.

Foto: Tony SandinBild 1 av 3

Horisontalrulle som visar ”Kejsar Minghuangs resa till Shu (Sichuan)”. Målningen verkar vara en omsorgsfullt utförd kopia efter ett verk av Qiu Ying (1494–1552).

Foto: Tony SandinBild 2 av 3

Designern Bea Szenfeld.

Foto: Carl ThorborgBild 3 av 3

Ordet papper kommer av papyrus, den säv som utgjorde råvaran till de gamla egyptiernas skrivmaterial. Men ett papyrusark är inget papper. Det görs av sammanpressade remsor av papyrusstjälkar, medan papper tillverkas av fibermassa.

Papperet uppfanns i Kina, troligen i början av 100-talet efter Kristus, och Östasiatiska museet visar nu en vacker och kunskapsrik utställning om det användbara materialet, ”Paper stories”.

Annons
Annons
Annons