X
Annons
X
Recension

Paper stories Världens äldsta papper i sinnrik exposé

Historiskt dasspapper, förpackningar, offergåvor och konstverk – papperets fascinerande historia blir till en lärorik och vacker utställning på Östasiatiska museet.

Solfjädrar kan ges som gåvor. Om de dekorerats av en känd konstnär kan man sedan ta bort bamburibborna och bevara själva målningen. Mängder av solfjädrar från Kina kom till Europa under 1400–1500-talen. Foto: Tony Sandin

Ordet papper kommer av papyrus, den säv som utgjorde råvaran till de gamla egyptiernas skrivmaterial. Men ett papyrusark är inget papper. Det görs av sammanpressade remsor av papyrusstjälkar, medan papper tillverkas av fibermassa.

Papperet uppfanns i Kina, troligen i början av 100-talet efter Kristus, och Östasiatiska museet visar nu en vacker och kunskapsrik utställning om det användbara materialet, "Paper stories".

Solfjädrar kan ges som gåvor. Om de dekorerats av en känd konstnär kan man sedan ta bort bamburibborna och bevara själva målningen. Mängder av solfjädrar från Kina kom till Europa under 1400–1500-talen.

Foto: Tony Sandin Bild 1 av 4

Världens äldsta daterade pappersdokument från år 265–330 upptäcktes av Sven Hedin (1865–1952) i ruinstaden Loulan i Taklamakanöknen. De är världsberömda som ”Loulanpapper”.

Foto: Tony Sandin Bild 2 av 4

Horisontalrulle som visar ”Kejsar Minghuangs resa till Shu (Sichuan)”. Målningen verkar vara en omsorgsfullt utförd kopia efter ett verk av Qiu Ying (1494–1552).

Foto: Tony Sandin Bild 3 av 4

Designern Bea Szenfeld.

Foto: Carl Thorborg Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X