Annons
X
Annons
X

Världens äldste: ”Undvik för mycket arbete”

Bacon, sömn och inte för mycket arbete, är några levnadstips från den allra äldsta generationen. Världens äldsta man, japanen Yasutaro Koide, avled på tisdagen 112 år gammal. Läs om honom och ytterligare några som har lyckats bli riktigt gamla – och om vad de själva ser som nyckeln bakom.

Foto: Koji Sasahara/AP Bild 1 av 1

Bild 1 av 3

Foto: Koji Sasahara/AP

Undvik att arbeta för mycket

Japanen Yasutaro Koide föddes den 13 mars 1903 och arbetade som skräddare. Han tog över titeln "världens äldsta man" i juli i fjol och avled i mars i sviterna av lunginflammation. När han fick frågan om hemligheten bakom sitt långa liv svarade Koide: "Det bästa är att undvika att arbeta för mycket och leva ett glädjefyllt liv".

Det är ännu inte känt vem som efterträder Yasutaro Koide som världens äldsta man. Världens äldsta person är den amerikanska kvinnan Susannah Mushatt Jones som är 116 år:

Annons
X
Annons
X
Foto: Richard Drew/AP Bild 1 av 1

Bild 2 av 3

Foto: Richard Drew/AP

”Bacon gör allt bättre”

Susannah Mushatt Jones föddes den 6 juli 1899, uppger Guinness rekordbok, som hon i juli i fjol kom med i. Nyckeln till hennes långa liv är enligt henne själv bacon, uppger hon i en intervju med USA Today. Varje morgon äter 116-åringen en stadig frukost med bacon, ägg och majsgröt. I hennes kök finns dessutom en skylt som säger: ”Bacon gör allt bättre”.

Susannah Mushatt Jones, som på bilden kramas om av sin yngre släkting i sitt hem i Brooklyn, berättar även att hon har sovit mycket ända sedan hon föddes i delstaten Alabama. Hon har inga barn själv, men hennes släktingar säger att hennes omtanke om sin familj också har belönat henne med ett långt liv.

Europas äldsta person är några månader yngre – och lever efter ett kostråd som hon fick av doktorn som 20-åring:

Annons
X
Annons
X

Emma Morano-Martinuzzi.

Foto: Antonio Calanni/AP Bild 1 av 1

Bild 3 av 3

Emma Morano-Martinuzzi.

Emma Morano-Martinuzzi. Foto: Antonio Calanni/AP

Följer doktorns råd från 1919

Fyra månader yngre Emma Morano-Martinuzzi är född den 29 november 1899. Den 116-åriga italienskan, Europas äldsta person, bor ensam i norra Italien, enligt lokal media, där hon tar hand om sig själv och sitt hem. Hennes sju småsyskon har alla gått bort – en lillasyster blev 102.

Emma Morano-Martinuzzi gifte sig 1926 och fick sitt första och enda barn, som tyvärr gick bort bara 6 månader gammal, 1937. Hon arbetade länge på en jutefabrik innan hon slutade och började jobba i ett skolkök. För 41 år sedan – 75 år gammal – gick hon i pension.

Ett glas hemgjord brandy om dagen.

I en intervju med italienska La Stampa newspaper, berättade hon om hemligheten bakom sitt långa liv: Ett glas hemgjord brandy om dagen. Hon nämner också ofta sina matvanor; kakor med mjölk eller vatten till frukost, ett rått och ett kokt ägg ”precis som doktorn rekommenderade när jag var 20” på förmiddagen, pasta och köttfärs till lunch och ett glas mjölk till middag.

Hon går också och lägger sig senast sju varje kväll och vaknar senast klockan sex.

Man tror att Susannah Mushatt Jones och Emma Morano-Martinuzzi är de två sista nu levande personerna som är födda på 1800-talet.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X