X
Annons
X
Fördjupning

Världens äldsta flykting firar sin 107-årsdag

"Tack gode gud för det." Efter att 107-åriga Bibikhal Uzbeki fick ett utvisningsbeslut har hon varit nedstämd och mestadels onåbar. Men sedan hon i oktober fick veta att hon får stanna i 13 månader händer det att hon ler och säger att hon är glad. SvD var med när hon fyllde 107 år den 9 november.

Bibikhal Uzbeki firar sin 107-årsdag med sin familj. Hon får efter SvDs artikel stanna, men för resten av familjen är det högst osäkert om de får uppehållstillstånd. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

En grön prinsesstårta från familjens advokat står på bordet. Den första biten går till det 107-åriga födelsedagsbarnet Bibikhal Uzbeki. Hon är blind, dement och kan inte längre gå. Hennes svärdotter matar den åldrade kvinnan med en plastgaffel. Ganska snart har hon fått i sig en hel tårtbit.

– Hon älskar sötsaker och Coca cola, säger barnbarnet Mohammad.

Bibikhal Uzbeki firar sin 107-årsdag med sin familj. Hon får efter SvDs artikel stanna, men för resten av familjen är det högst osäkert om de får uppehållstillstånd.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 5

Bibikhal Uzbeki är världens äldsta flykting. Efter den långa flykten från Afghanistan med gummibåt över till Grekland, till häst över bergen mellan Iran och Turkiet, sedan till fots genom Europa, firar hon idag 107 år i Hova i Västergötland.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 5

Bibikhal Uzbeki firar sin 107-årsdag.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 5

Bibikhal blir glad för tårtan och proklamerar stolt: –Idag är jag 107 år gammal. 

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 5

Bibikhal får efter SvDs artikel stanna, men för resten av familjen är det högst osäkert om de får uppehållstillstånd. Men hon blir glad för tårtan och proklamerar stolt: –Idag är jag 107 år gammal. 

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska Dagbladet Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X